«Δικηγόροι θα έχαναν λεφτά αν θεσπίζονταν εξώδικα σε μη προσβάσιμα κτίρια»

Την απογοήτευσή του για την απουσία επαρκούς προσβασιμότητας σε άτομα-χρήστες τροχοκαθισμάτων σε κτήρια στην Κύπρο, εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σημειώνοντας ότι παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου την τελευταία εικοσαετία, αυτά δεν είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα, ενώ υπέδειξε την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού εξώδικης τιμωρίας των παραβατών.

Με

αφορμή σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο κ. Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που παρατηρείται είναι η αδυναμία του κράτους να υποχρεώσει τους παρανομούντες σε συμμόρφωση, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ιδιωτικά κτήρια και ειδικότερα σε υπηρεσίες ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.

«Η πολιτεία, το κράτος δεν έχει τρόπους να τους υποχρεώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, η οποία αφορά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της προσβασιμότητας».

Τα περισσότερα υποστατικά, υπέδειξε ο κ. Λαμπριανίδης, «λειτουργούν χωρίς τελικές άδειες και γι’ αυτό δεν γνωρίζει ούτε ο οργανισμός, σε ποιο βαθμό είναι προσβάσιμα κι αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για προσβασιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους των δωματίων».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε παράπονα που έχει δεχθεί η οργάνωση, σύμφωνα με τα οποία μερικά ξενοδοχεία λένε στους τουρίστες ότι είναι προσβάσιμα «και όταν πάνε εκεί συναντούν κάτι άλλο».

«Το κράτος γνωρίζει ότι λειτουργούν παράνομα και δεν έχει μηχανισμούς να τους υποχρεώσει άμεσα, έγκαιρα να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει».

Χαμένοι στη γραφειοκρατία

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών είπε ότι η διαδικασία παραπομπής ενός υποστατικού στο Δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες, διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

«Να αναπτύξει και να εφαρμόσει η πολιτεία μηχανισμό εξώδικης τιμωρίας για να υποχρεωθούν να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει για να έχουμε κι εμείς ισότιμη πρόσβαση όπως ο κάθε άνθρωπος».

Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται, ανέφερε ότι περίπου πέντε χιλιάδες άτομα διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα στην Κύπρο, σε μόνιμη βάση, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότεροι που το χρησιμοποιούν προσωρινά λόγω τραυματισμών, καθώς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα που δυσκολεύονται να περπατήσουν.

«Ευκαιρία» για προσέλκυση τουριστών

Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης χαρακτήρισε ως «τεράστια ευκαιρία» η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, την προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού off season, κάνοντας λόγο για αγορά, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν.

Πώς να υποβάλετε παράπονο

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, είτε στην αρμόδια τοπική Αρχή (Δημαρχεία), είτε στο Τμήμα Πολεοδομίας, που έχει την ευθύνη να δώσει την τελική άδεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε σε ανεπίσημη ενημέρωση που είχε ληφθεί από πρώην υπουργό, σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν προχώρησε το αίτημα της Οργάνωσης για εφαρμογή εξώδικης ρύθμισης, λέγοντας ότι αυτό συνέβαινε διότι αντιδρούσε λόμπι δικηγόρων που θα έχανε έσοδα, σε περίπτωση θέσπισής της.

«Όταν είχαμε ρωτήσει πρώην υπουργό γιατί δεν προχωρά το αίτημά μας να εφαρμοστεί εξώδικη ρύθμιση για τέτοιες παρανομίες, είχε δηλώσει ότι αντιδρούσε λόμπι δικηγόρων οι οποίοι προτιμούν να πηγαίνουν αυτές οι υποθέσεις στο δικαστήριο και να διαιωνίζονται, για να έχουν περισσότερα έσοδα».

Δείτε την παρέμβαση του κ. Λαμπριανίδη στο Μεσημέρι και Κάτι: 

Keywords
Τυχαία Θέματα