Δίκη Focus: Ζητούν την επιστροφή της κατάθεσης Κιζουρίδη

Τη θέση ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχτεί την γραπτή κατάθεση του μέχρι πρότινος κατηγορούμενου στην υπόθεση της Focus, Ανδρέα Κιζουρίδη και να επιτρέψει την κατάθεση του ως μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, προέβαλε σήμερα η Κατηγορούσα Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε στις 19/3/2019 να διακόψει την ποινική δίωξη εναντίον του κ. Κιζουρίδη και να τον καλέσει να καταθέσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας, στην βάση γραπτής του κατάθεσης που έδωσε στους ανακριτές της

υπόθεσης, στις 16/3/2019.

Η υπεράσπιση ήγειρε στις 20/3/2019 ένσταση τόσο ως προς την αποδεξιμότητα του περιεχομένου της γραπτής δήλωσης του κ. Κιζουρίδη όσο και ως προς την κατάθεση του στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας. Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση υποστήριξε, κατά την αγόρευση της, την τελευταία δικάσιμο, ότι το περιεχόμενο της γραπτής δήλωσης του κ. Κιζουρίδη περιέχει μηκ αποδεκτή μαρτυρία σε σχέση με δηλώσεις του αποβιώσαντα Ανδρέα Βγενόπουλου και πως η κατάθεση του ως μάρτυρα κατηγορίας συνιστά κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Αντρέας Αριστείδης προέβη στη δική του αγόρευση, απορρίπτοντας την ένσταση της υπεράσπισης.

Παραπέμποντας σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο κ. Αριστείδης ανέφερε ότι η παρουσίαση στο δικαστήριο δηλώσεων αποβιωσάντων δεν αντιτίθεται στην έννοια της δίκαιης δίκης και ότι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο καταδίκης.

Ο κ. Αριστείδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «ο θάνατος ενός προσώπου θεωρήθηκε από το ΕΔΑΔ «καλός λόγος» για την αποδοχή δηλώσεων εξ ακοής. Επίσης έγινε δεκτό ότι ακόμη και όταν η καταδίκη στηρίζεται αποκλειστικά και καθοριστικά σε εξ’ ακοής μαρτυρία απόντος προσώπου, δεν οδηγεί δίχως άλλο σε παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης εάν υπήρξαν επαρκείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών διαδικαστικών εγγυήσεων, για την αντιστάθμιση των δυσκολιών που προκαλούνται στην Υπεράσπιση».

Δεδομένων των αρχών που καθιέρωσε σχετικά με το ζήτημα το ΕΔΑΔ, ως κατ’ εξοχήν αρμόδιο Δικαστήριο για την ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόσθεσε, «ουδείς λόγος δύναται να γίνει για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων από την προσαγωγή των δηλώσεων του αποβιώσαντος Ανδρέα Βγενόπουλου».

Ενόψει τούτου, συνέχισε, « οι δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου, που συνιστούν εξ’ ακοής μαρτυρία, θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες από το Δικαστήριο, το οποίο στο τέλος της διαδικασίας θα τις αξιολογήσει και θα προσδώσει σε αυτές την ανάλογη ή και καμία βαρύτητα στα πλαίσια του συνόλου της μαρτυρίας».

«Η αδυναμία αντεξέτασης του απόντος προσώπου θα ληφθεί ανάλογα υπόψη, τον δικονομικά κατάλληλο χρόνο, ως καθορίζεται από το αρ. 27 του Κεφ.9», είπε.

Ο κ. Αριστείδης είπε επίσης ότι « η Κατηγορούσα Αρχή ζητεί όπως οι δηλώσεις Βγενόπουλου προς τον Ανδρέα Κιζουρίδη κατατεθούν όχι ως «εξ ακοής» μαρτυρία, αλλά ως «πρωτογενής», υπό την έννοια ότι η αποδεικτική τους περιορίζεται στην εκδήλωση του γεγονότος, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένες δηλώσεις έλαβαν χώρα, χωρίς όμως να προσφέρονται για σκοπούς απόδειξης της αλήθειας του περιεχομένου τους».

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απέρριψε ακόμη την εισήγηση της υπεράσπισης ότι η διακοπή της δίωξης εναντίον του Ανδρέα Κιζουρίδη και η κλήτευσή του από την Κατηγορούσα Αρχή ως μάρτυρας κατηγορίας συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας.

Επικαλούμενος πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανέφερε ότι «τα αδικήματα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελούν εκ της φύσεως τους αδικήματα που παρουσιάζουν όχι μόνο πολυπλοκότητα αλλά και υψηλό δείκτη δυσκολίας στην εξιχνίαση τους, με αποτέλεσμα η επιλογή της παροχής ασυλίας σε πρόσωπα που παρουσιάζονται να εμπλέκονται στην διάπραξη ενός τέτοιου αδικήματος, δεν φαίνεται εκ προοιμίου να είναι μεμπτή».

Το γεγονός, ανέφερε, ότι η διακοπή της δίωξης του κ. Κιζουρίδη «έλαβε χώρα ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η ακρόαση της υπόθεσης ουδόλως εμποδίζει την κλήτευση του ως μάρτυρα κατηγορίας ή τον καθιστά δικονομικά ανίκανο μαρτύρα. Ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να προσκομίσει την εν λόγω μαρτυρία, η οποία άλλωστε τελικώς θα τύχει αξιολόγησης από το Σεβαστό Δικαστήριο».

Υποστήριξε επίσης ότι «η θέση της υπεράσπισης ότι έχει ήδη ακουστεί μαρτυρία δεν διαφοροποιεί τα πιο πάνω αφού εν πάση περιπτώσει ο μάρτυρας είχε, ως κατηγορούμενος, στην κατοχή του ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, ήδη από την παραπομπή της υπόθεσης. Η απόφαση δε του Γενικού Εισαγγελέα να τον χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα κατηγορίας λήφθηκε αμελλητί εντός λίγων ημερών μετά την λήψη της κατάθεσής του από τους ανακριτές και χωρίς να μεσολαβήσει οποιασδήποτε άλλος μάρτυρας στην ακροαματική διαδικασία».

Ερωτηθείς από το δικαστήριο ως προς το ποια σχέση έχει μαρτυρία που περιέχεται στην γραπτή κατάθεση του κ. Κιζουρίδη με την υπόθεση, ο κ. Αριστείδης είπε ότι η μαρτυρία παρατίθεται για να καταδειχθεί η σχέση μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Ανδρέα Κιζουρίδη.

Σε παρατήρηση του δικαστηρίου ότι στην κατάθεση του κ. Κιζουρίδη καταλογίζονται σε διάφορα πρόσωπα πράξεις που ενδεχομένως να συνιστούν και ποινικά αδικήματα και κατά πόσον είναι ορθό να τεθούν ενώπιον του δικαστηρίου από την στιγμή που δεν έχουν σχέση με τα επίδικα θέματα, ο κ. Αριστείδης είπε ότι δεν είναι η μαρτυρία που θα κατατεθεί στο δικαστήριο που θα τους θέσει σε κίνδυνο ενδεχόμενης δίωξης του αλλά είναι κάτι που θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας ενώπιον του οποίου βρίσκεται η μαρτυρία αυτή. Ο κ. Αριστείδης επέμεινε ότι είναι σχετική η μαρτυρία για να καταδειχθεί η σχέση μεταξύ δύο προσώπων.

Η υπεράσπιση κάλεσε σήμερα εκ νέου το δικαστήριο να μην επιτρέψει την κατάθεση του Α. Κιζουρίδη, εμμένοντας στην θέση ότι περιέχει μη αποδεκτή μαρτυρία.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Μετά την αθώωση του κ. Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment GroupMIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα