Δικαστήριο Ε.Ε για ποινικοποίηση βοήθειας σε αιτούντες άσυλο από Ουγγαρία

Ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ Αθανάσιος Ράντος με τις σημερινές του προτάσεις εκτιμά ότι "η Ουγγαρία παρέβη τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης ποινικοποιώντας την παροχή βοήθειας στους αιτούντες διεθνή προστασία

"Η ποινικοποίηση αυτή θίγει δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το νομοθέτη της Ένωσης σχετικά με την παροχή βοήθειας στους αιτούντες διεθνή προστασία", εκτιμά ο Γενικός Εισαγγελέας

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, "με νομοθετική μεταρρύθμιση του 2018, η Ουγγαρία κατέστησε αυστηρότερες τις προϋποθέσεις πρόσβασης στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας, καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στους αιτούντες τέτοια προστασία".

Ουγγαρία, αφενός, θέσπισε νέο λόγο απαραδέκτου για τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας, που αφορά τη διέλευση του αιτούντος μέσω μιας ασφαλούς χώρας διέλευσης πριν από την άφιξή του στο ουγγρικό έδαφος", αναφέρεται.

"Το κράτος μέλος αυτό, αφετέρου, ποινικοποίησε την δραστηριότητα οργάνωσης η οποία διευκολύνει την κίνηση της διαδικασίας ασύλου για τα πρόσωπα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια της εθνικής νομοθεσίας για την χορήγηση αυτής της προστασίας και προέβλεψε την λήψη περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για τη διάπραξη του αδικήματος αυτού", αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας.

"Η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η πρόβλεψη του λόγου απαραδέκτου που συνδέεται με την είσοδο από μια χώρα ασφαλούς διέλευσης, η ποινικοποίηση της προαναφερθείσας δραστηριότητας οργάνωσης και η επιβολή άλλων περιορισμών έναντι των προσώπων που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για τέτοια δραστηριότητα παραβιάζουν την οδηγία 2013/32/ΕΕ για τις διαδικασίες ασύλου και την οδηγία 2013/33/ΕΕ για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, άσκησε προσφυγή λόγω παράβασης κατά της Ουγγαρίας ενώπιον του ΔΕΕ", σημειώνει.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, κατά τον γενικό εισαγγελέα Α. Ράντο, ο εργοδότης μπορεί να επιτρέπει, στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας που ακολουθεί, τη χρήση από τους εργαζομένους θρησκευτικών συμβόλων μικρού μεγέθους.

Με τις σημερινές προτάσεις του ο γενικός εισαγγελέας Αθανάσιος Ράντος υπενθυμίζει κατ’ αρχάς ότι, σύμφωνα με την οδηγία, «ίση μεταχείριση» σημαίνει απουσία άμεσης ή έμμεσης διακρίσεως, μεταξύ άλλων, λόγω θρησκείας.

Ο Γ.Εισαγγελέας εκτιμά, παραπέμποντας στη νομολογία του Δικαστηρίου στις υποθέσεις "G4S Secure Solutions  et Bougnaoui" , ότι "η απαγόρευση χρήσης εντός του χώρου εργασίας οποιουδήποτε εμφανούς συμβόλου πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, βάσει εσωτερικού κανόνα ιδιωτικής επιχειρήσεως, δεν συνιστά άμεση διάκριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων έναντι των εργαζομένων που τηρούν ορισμένους ενδυματολογικούς κανόνες λόγω θρησκευτικών επιταγών καλύψεως της κεφαλής".

Κατά συνέπεια, ο γενικός εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "είναι δυνατή η εκ μέρους εθνικού δικαστηρίου εφαρμογή εθνικών συνταγματικών διατάξεων που προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία κατά την εξέταση της συμβατότητας προς την οδηγία εσωτερικού κανόνα ιδιωτικής επιχείρησης που απαγορεύει τη χρήση συμβόλων πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στον χώρο εργασίας".

"Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις αυτές δεν πρέπει να παραβιάζουν την προβλεπόμενη από την οδηγία αυτή αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, όπερ εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να εξακριβώσει", αναφέρει.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε γενική εισαγγελέας J. Kokott προτείνει να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής με την οποία δεν έγινε δεκτή η αίτηση επανεξέτασης της έγκρισης του DEHP.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο φθαλικός δις(2-αιθυλεξυλ) εστέρας (DEHP) είναι πλαστικοποιητής που προστίθεται σε πλαστικά με βάση το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο). Λόγω  των τοξικών ιδιοτήτων του για την αναπαραγωγή και των σημαντικών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, ταξινομήθηκε το 2011, σύμφωνα με τον κανονισμό REACH, ως ουσία που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, η χρήση της οποίας απαιτεί έγκριση της Κομισιόν.

O DEHP ταξινομήθηκε αργότερα ως ουσία που προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία επίσης λόγω των ιδιοτήτων του που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία και των σχετικών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, η υποχρέωση έγκρισης βασίζεται μέχρι τώρα αποκλειστικά στις τοξικές ιδιότητες για την αναπαραγωγή.

Το 2016, η Επιτροπή χορήγησε σε τρεις εταιρείες ανακύκλωσης αποβλήτων την έγκριση να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο PVC που περιέχει DEHP, μεταξύ άλλων, για την παρασκευή προϊόντων από PVC

Ο DEHP δεν φαίνεται να  έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργική σημασία για αυτήν τη χρήση. Περιέχεται μόνο στα απορρίμματα ανακυκλωμένου PVC. Ωστόσο, θα μπορούσε να έχει πλεονεκτήματα από την περαιτέρω επεξεργασία του υλικού για ανακύκλωση.

Βάσει γνωμοδοτήσεων της επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων και της επιτροπής κοινωνικοοικονομικών αναλύσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA), η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί η χρήση DEHP, όπως ζητούσαν οι εταιρείες, με βάση το γεγονός ότι οι κίνδυνοι σχετικοί με την τοξικότητα για την αναπαραγωγή ελέγχονταν επαρκώς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η πτυχή δεν αποδείχτηκε.

Ωστόσο, η έγκριση χορηγήθηκε λόγω του γεγονότος ότι τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη υπερτερούσαν αυτών των κινδύνων.

Στη συνέχεια, η περιβαλλοντική οργάνωση ClientEarth ζήτησε από την Κομισιόν, σύμφωνα με τον κανονισμό του Aarhus, να επανεξετάσει αυτήν την έγκριση.

Η Κομσιιόν απέρριψε την αίτηση επανεξέτασης ως αβάσιμη. Με απόφαση της 4ης Απριλίου 2019, ClientEarth κατά Κομισιόν (T-108/17), το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της εν λόγω περιβαλλοντικής οργάνωσης, η οποία  άσκησε στην συνέχεια την παρούσα αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΔΕΕ.

Οι προτάσεις των γενικών εισαγγελέων δεν είναι δεσμευτικές για το Δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει όταν εξετάσεις τις σχετικές υποθέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαστήριο Ε Ε, Ουγγαρία,dikastirio e e, oungaria