Δικαστικές καθυστερήσεις στο ζήτημα Εμπορίας Προσώπων

Τα προβλήματα με τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες καθώς και του συντονισμού των υπηρεσιών στο ζήτημα της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο, αναδείχθηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία συζήτησε τα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε πως η κατάσταση στο θέμα της

εμπορίας προσώπων είναι ανησυχητική και θα γίνεται πιο ανησυχητική όσο πιο πολύ εντείνεται το κύμα των προσφύγων και των ανθρώπων που εισέρχονται λαθραία στη χώρα καθώς αυτοί είναι τα πρώτα θύματα εκμετάλλευσης.

O κ. Μαππουρίδης είπε πως το πρώτο που αποκαλύφθηκε ήταν ότι ως χώρα είμαστε ασύντακτοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά μια διαδικασία διερεύνησης αφού προηγουμένως καταγγελθεί μια υπόθεση εμπορίας προσώπου. Όπως είπε υπάρχει μια διελκυστίνδα κατά πόσον ξεκινά από το Γραφείο Ευημερίας ή από την Αστυνομία η διερεύνηση και ποιος είναι ο αρμόδιος να εξηγήσει στα θύματα ποια είναι τα δικαιώματα τους.

Επίσης, όπως είπε υπάρχουν προβλήματα διαφώτισης καθώς τα μηνύματα ότι είμαστε μια χώρα στην οποία μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας δεν φτάνουν στα θύματα εμπορίας ούτε πριν ξεκινήσουν για την Κύπρο αλλά ούτε και όταν φτάνουν. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μαππουρίδης, δεν υπάρχει θεσμικά θεμελιωμένη συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τις οποίες δεν έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συναντίληψης ώστε η κάθε μια να αναλαμβάνει το ρόλο της.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως υπάρχει περαιτέρω ανάγκη αναθεώρησης της πρόσφατης νομοθεσίας που ψηφίστηκε, ώστε όλα αυτά να κατανεμηθούν σε αρμοδιότητες συγκεκριμένων αρχών για να γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η διαφώτιση, η διερεύνηση και η στήριξη. “Ολα αυτά τέθηκαν σήμερα στη Συνεδρία για να μπορέσουμε η κάθε υπηρεσία, η κάθε ΜΚΟ αλλά κυρίως η Βουλή, να παρακολουθεί το θέμα”, είπε.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε πως το θέμα είναι το πόσο γρήγορα διερευνώνται τα ζητήματα εμπορίας προσώπων και πόσο γρήγορα ολοκληρώνονται, καθώς σκοντάφτουμε στις μακρόχρονες δικαστικές διαδικασίες.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, είπε πως πρέπει επιτέλους στην Κύπρο να προχωρήσουμε στο διορισμό ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για να αξιολογήσει το σύστημα ελέγχου του θέματος εμπορίας προσώπων και να μην περιμένουμε από τους ξένους και σημείωσε πως το κώλυμα σε αυτό φαίνεται να είναι οικονομικό.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε στη συνέχεια πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επιμόρφωση των λειτουργών, και όπως αναφέρει η έκθεση, οι λειτουργοί της υπηρεσίας κοινωνικής ευημερίας συμπεριφέρονται τιμωρητικά σε θύματα εμπορίας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η νομοθεσία σε σχέση με τη λειτουργία των γραφείων εξεύρεσης εργασίας.

Σημείωσε πως υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση περιπτώσεων που αφορά εμπορία προσώπων και σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η Αστυνομία, υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2009 εκδικάστηκαν το 2015. “Υπάρχει ανάγκη η Αστυνομία πιο συγκροτημένα και συγκεκριμένα να ετοιμάζει τις υποθέσεις που πηγαίνουν στο Δικαστήριο, γιατί εκεί φαίνεται λόγω είτε έλλειψης στοιχείων είτε λανθασμένης ετοιμασίας φακέλου, κάποιες υποθέσεις να χάνονται”, είπε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου στις δηλώσεις του είπε πως παρά τις βελτιώσεις που καταγράφονται συνεχίζουμε να έχουμε ως κοινωνία σημαντικές ελλείψεις μέχρι το σημείο να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων.

Οπως είπε, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις στην αρχική μεταχείριση και στήριξη του θύματος δεν εφαρμόζεται ακριβώς η νομοθεσία. “Ζητούμε να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση της πρακτικής που ακολουθούν οι κρατικές υπηρεσίες με τη νομοθεσία, η οποία είναι αρκετά καλή”, είπε, και πρόσθεσε πως προβλήματα υπάρχουν και σε ότι αφορά τη δίωξη και καταδίκη των θυτών.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε σε μια συγκεκριμένη περίπτωση όπου επιχείρηση -εναντίον της οποίας υπήρχαν κατηγορίες για σοβαρότατες υποθέσεις εμπορίας ατόμων με σκοπό την εκμετάλλευση στην εργασία- κατάφερε διακανονισμό με τη Νομική Υπηρεσία για αφαίρεση των φυσικών προσώπων από το κατηγορητήριο με αντάλλαγμα να κατηγορηθεί η εταιρεία. Στη συνέχεια, η εταιρεία καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 150 χιλιάδων ευρώ, τα οποία τελικά δεν πλήρωσε γιατί κήρυξε πτώχευση.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα