Πατριαρχική η κυπριακή κοινωνία λέει το Παρατηρητήριο

Έντονο είναι το πρόβλημα της μη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων τονίζει το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου.

Σύμφωνα με διακήρυξη του για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η Κυπριακή κοινωνία χαρακτηρίζεται ως πατριαρχική και με πολλές σεξιστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Επιπρόσθετα το Παρατηρητηρίο σημειώνει ότι το χάσμα αμοιβών σε βάρος των γυναικών είναι 16%, το χάσμα στις συνάξεις 39% , ο επαγγελματικός διαχωρισμός στο 24,4%. "Η συμμετοχή

των γυναικών στα Εθνικά κοινοβούλια στη Ευρώπη των 28 είναι 28% ενώ στην Κύπρο μόλις 14%.", αναφέρει στην ανακοίνωση του.

Στην ανακοίνωση καταγράφονται και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά, σύμφωνα με τα οποία "η φτώχεια και ο αποκλεισμός είναι 28,8% για τις γυναίκες και 26,8% για τους άντρες. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 25,4% και 23,6%. Η αναλογία παιδιών από 3 μέχρι 6 ετών σε επίσημες δομές φροντίδας στην ΕΕ είναι 19% και στην Κύπρο 26%. Η συμμετοχή των γυναικών σε ΔΣ των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων στην Ευρώπη για το 2014 ήταν 20% ενώ στην Κύπρο ήταν 9%.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα η Κύπρος κατατάσσεται στην 95η θέση με βαθμό 0674 ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Υεμένη με βαθμό 0,514.

Τέλος του Παρατηρητήριο τονίζεται πως για την προώθηση των ισότητας απαιτούνται μέτρα και όχι λόγια όπως, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση της ισότητας αντρών και γυναικών σε όλες τις πολιτικές και μέτρα της κυβέρνησης, η ευαισθητοποίηση και προώθηση νέας κουλτούρας επιμερισμού οικογενειακών υποχρεώσεων για ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και η αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στα ζητήματα πρόσβασης στην απασχόληση επαγγελματική κατάρτιση, επαγγελματική ανέλιξη και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα