Διέτης: Οι αμφιβολίες για εμβόλιο AstraZeneca και η επιλογή για χορήγησή του

Για τις επιφυλάξεις χωρών να χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 65 ετών, μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» ο Δρ Νικόλας Διέτης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο πρέπει να προβληματίσει  η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraΖeneca αλλά και οι συστάσεις σε διάφορες χώρες για μη χορήγησή του σε άτομα άνω των 65 ετών, ο κ. Διέτης ανέφερε πως η επιλογή του να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο

εμβόλιο και άρα να ακούσουμε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι μια πιο συντηρητική λογική, προσπαθώντας να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερους ηλικιωμένους. 

Η επιλογή να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτές τις ηλικίες είναι βασισμένη σε τρία δεδομένα, πρώτον αυξάνει και παράγει αντισώματα εναντίον του ιού, δεύτερον είναι ασφαλές και τρίτον προστατεύει στο 100% από ενδεχόμενο νοσηλείας και θανάτου, σημείωσε. 

Για το θέμα της αποτελεσματικότητας, οι χώρες που έχουν αμφιβολίες βασίζονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένα αναλυτικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι όντως αποτρέπει την νόσο σε αυτές τις ηλικίες, ανέφερε. 

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έβαλε τα πράγματα σε μια ζυγαριά και είπε ότι από την στιγμή που ξέρω ότι παράγει αντισώματα και είναι ασφαλές θα είναι αποτελεσματικό και γι' αυτόν τον λόγο το ρίσκο του να μην λειτουργεί είναι μικρότερο από το όφελος του να λειτουργεί», είπε. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το άτομο είναι προστατευμένο από την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο.

Κληθείς να σχολιάσει εάν θα δοθεί η δυνατότητα κάποιος να επιλέξει ποιο εμβόλιο θα του χορηγηθεί, ο κ. Διέτης ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί και από την διαθεσιμότητα. 

Διαβάστε επίσης 

Διαφορετικές ρυθμίσεις για χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca στις χώρες της ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διέτης, AstraZeneca,dietis, AstraZeneca