Διεθνής κατακραυγή για τη βία στη Γάζα (Vid)

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, το οποίο συνεδρίασε μετά από αίτημα του Κουβέιτ.

Όλοι οι εκπρόσωποι έχουν τοποθετηθεί και αναμένεται να δούμε κατά πόσο θα υιοθετηθεί το ψήφισμα που κατέθεσε το Κουβέιτ.
Ψήφισμα το οποίο κάνει λόγο για ανάγκη προστασία των αμάχων.

Σίγουρα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καθώς αν κάποιος αποδεχθεί τον όρο άμαχος, τότε απαραίτητα υιοθετεί και τον όρο του νέου πολέμου, αφού για να υπάρχουν άμαχοι, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει μάχη.

Όλα αυτά διαδραματίζονται παράλληλα με τις διαδηλώσεις

που είναι σε εξέλιξη κατά μήκος των τειχών που χωρίζει το Ισραήλ με την Παλαιστίνη.

Οι διαδηλώσεις είναι βίαιες, αλλά οι διαδηλωτές λιγότεροι σε σχέση με χθες.Προς το παρόν ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 100 τραυματίες και έναν νεκρό.

Οι δύο γραμμές που υπάρχουν, τα δύο στρατόπεδα αν θες που έχουν σχηματιστεί είναι φανερά και σκληρά.Πρόκειται από τη μία για τον τριμερή άξονα Ιράν, Τουρκίας, Ρωσίας, με μπροστάρη την Τουρκία.

Το Ιράν μάλιστα κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ για γενοκτονία.

Από την άλλη είναι το Ισραήλ, φυσικά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκπρόσωποι των οποίων απέδωσαν το αιματοκύλισμα στη Χαμάς και υποστήριξαν πως αντίθετα με τις διεθνείς κατηγορίες οι δυνάμεις του Ισραήλ έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Ως εκ τούτου για άλλη μια φορά το τούνελ δεν φαίνεται να έχει φως και το σώμα δεν φαίνεται να λαμβάνει αποφάσεις.

Ουδέτερα παραμένουν κυρίως τα κράτη της ΕΕ, με μπροστάρη τη Γαλλία.Αυτά τα κράτη παίζουν σε διπλό ταμπλό, από τη μια λοιπόν καταδικάζουν τη βία, από την άλλη καλούν τους Παλαιστίνιους σε αυτοσυγκράτηση.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Ιερουσαλήμ είναι όχι μόνο το μήλον της έριδος, αλλά και το απόλυτο casus belly των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.
Η ανησυχία είναι έντονη, καθώς οι Παλαιστίνιοι δείχνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν εντελώς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που ούτως ή άλλως ήταν σε αναστολή.

Βλέπουν ουσιαστικά την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Το λέω αυτό γιατί θυμούνται καλά ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το 1948 το κράτος του Ισραήλ, ανοίγοντας την πόρτα στο ρεύμα αναγνώρισης που ακολούθησε και γνωρίζουν πως το ίδιο παιχνίδι παίζεται τώρα με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, σε μια χρονική στιγμή που η Μέση Ανατολή εκ των πραγμάτων βράζει.

Οι πρώτες σημαντικές ενδείξεις αναμένεται να διαφανούν στο τέλος της εβδομάδας, μετά τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, την Παρασκευή στην Τουρκία.

Ίσως να είναι το μόνο σώμα που θα λάβει αποφάσεις και οι αποφάσεις αυτές σίγουρα θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.Σίγουρο θεωρείται επίσης, όπως είπε, ότι αργά ή γρήγορα οι ξένες δυνάμεις που σήμερα είναι ουδέτερες θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά.

Αυτό που ζούμε τις δύο αυτές μέρες είναι μόνο η αρχή, σίγουρα γράφεται ιστορία, σίγουρα θα δούμε να διαμορφώνονται συμμαχίες, να αλλάζουν συμμαχίες και δημιουργούνται νέα δεδομένα, που ίσως αλλάξουν και τη ροή της ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα