Διεθνής Αμνηστίας: Οι ουκρανικές τακτικές μάχης θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους

Οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους, δημιουργώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς απωθούσαν τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα

με την οργάνωση, τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν μη στρατιωτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους.

«Έχουμε καταγράψει ένα μοτίβο δράσης των ουκρανικών δυνάμεων που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Ανιές Καγιαμάρ, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το γεγονός ότι βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, δεν ακολούθησε κάθε ρωσική επίθεση που τεκμηρίωσε η Διεθνής Αμνηστία αυτό το μοτίβο. Σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες στις οποίες η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων σε ορισμένες περιοχές της πόλης Χάρκοβο, η οργάνωση δεν βρήκε αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε περιοχές αμάχων που είχαν παράνομα στοχοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πέρασαν αρκετές εβδομάδες εξετάζοντας τα ρωσικά πλήγματα στις περιοχές του Χάρκοβο, του Ντονμπάς και του Μυκολαίβ, με την οργάνωση να επιθεωρεί τις τοποθεσίες των χτυπημάτων, να παίρνει συνεντεύξεις από επιζώντες, μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων των επιθέσεων και να πραγματοποιεί εξ αποστάσεων επισκόπηση και ανάλυση όπλων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διεργασιών, οι ερευνητές βρήκαν αποδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυαν πλήγματα μέσα από κατοικημένες περιοχές, καθώς και ότι επιχειρούσαν από το εσωτερικό μη στρατιωτικών κτιρίων σε 19 πόλεις και χωριά των εν λόγω περιοχών, με το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων Κρίσεων της οργάνωσης να αναλύει δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιώσει περαιτέρω ορισμένα από αυτά τα περιστατικά.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν στρατιώτες βρίσκονταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου, ενώ υπήρχαν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους, όπως στρατιωτικές βάσεις ή περιοχές καλυπτόμενες από δάση σε κοντινή απόσταση, ή άλλες δομές πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στις περιπτώσεις που κατέγραψε, η Διεθνής Αμνηστία δεν γνωρίζει αν ο ουκρανικός στρατός που βρισκόταν σε μη στρατιωτικές δομές σε κατοικημένες περιοχές ζήτησε ή βοήθησε τους πολίτες να εκκενώσουν τα κοντινά κτίρια, γεγονός που συνιστά αδυναμία λήψης όλων των δυνατών μέτρων προφύλαξης των πολιτών.

Εντούτοις, η οργάνωση υπογραμμίζει πως η πρακτική του ουκρανικού στρατού να εντοπίζει στρατιωτικούς στόχους εντός κατοικημένων περιοχών δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει ανά πάσα στιγμή να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτικών στόχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων και να λαμβάνουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των όπλων, για την ελαχιστοποίηση της προξένησης σωματικής βλάβης σε αμάχους. Οι αδιάκριτες επιθέσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους ή προκαλούν ζημιές σε μη στρατιωτικά αντικείμενα αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

«Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει αμέσως ότι θα τοποθετήσει τις δυνάμεις της μακριά από κατοικημένες περιοχές ή θα πρέπει να εκκενώσει τους αμάχους από τις περιοχές όπου επιχειρεί ο στρατός. Οι στρατοί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν νοσοκομεία για να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις και πρέπει να χρησιμοποιούν σχολεία ή σπίτια πολιτών μόνο ως έσχατη λύση όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε η Καγιαμάρ.

Η Διεθνής Αμνηστία επικοινώνησε με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας στις 29 Ιουλίου 2022, ωστόσο κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της έκθεσης δεν είχε λάβει απάντηση, καταλήγει η οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: «Εξοργισμένο» το Κίεβο μετά τις κατηγορίες ότι θέτει σε κίνδυνο άμαχους

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνής Αμνηστίας,diethnis amnistias