Διερεύνηση υπόθεσης κυκλώματος διακίνησης προσώπων απο Αρχές

Στα χνάρια κυκλώματος διακίνησης προσώπων βρίσκεται η Αστυνομία μετά από χθεσινή επιχείρηση σύλληψης 35χρονου Παλαιστινίου ο οποίος φέρεται να μετέφερε από τα κατεχόμενα 4 άτομα, εκ των οποίων τρεις είναι ανήλικοι.

Σε δηλώσεις του στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι η υπόθεση αφορά τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, το λαθρεμπόριο μεταναστών και αδικήματα που σχετίζονται με το Νόμο Περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της χρησιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οπως ανέφερε, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και

Μετανάστευσης αξιολογώντας συγκεκριμένες πληροφορίες, προχώρησε χθες σε συντονισμένη επιχείρηση ανακόπτοντας αυτοκίνητο στο Ακάκι, το οποίο εξήλθε από τη νεκρή ζώνη. Στο αυτοκίνητο μετέβαιναν 5 άτομα, ο 35χρονος οδηγός και άλλα 4 άτομα ηλικίας 16, 17, 18, και 31 χρόνων, τα οποία δεν έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά ανέφεραν κατά τη ανάκριση ότι προέρχονται από τη Σομαλία.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο οδηγός, ο οποίος κατηγορείται με τα συγκεκριμένα αδικήματα, ισχυρίστηκε ότι μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή μετά από οδηγίες που είχε πάρει από άλλο πρόσωπο για να παραλάβει τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα κατεχόμενα. Πρόσθεσε πως η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης παρακολουθούσε εδώ και καιρό την υπόθεση αξιολογώντας πληροφορίες, ώστε χθες να προβεί στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο 35χρονος Παλαιστίνιος παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο το οποίο διέταξε την 6ημερη κράτηση του, ενώ εναντίον του υπήρχαν πληροφορίες και στο παρελθόν για διακίνηση προσώπων από τα κατεχόμενα.

Αυτό που εξετάζεται είναι το κατά πόσον πρόκειται για κύκλωμα, δηλαδή αν υπάρχει εμπλοκή και βοήθεια και από άλλα πρόσωπα. Τα τέσσερα άτομα που μετέβαιναν στο αυτοκίνητο δεν παρουσιάστηκαν σήμερα στο Δικαστήριο ενώ έχει ενημερωθεί το Γραφείο Ευημερίας καθώς τα τρία είναι ανήλικα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο ένας εκ των τεσσάρων, είπε ανακρινόμενος ότι είχε πληρώσει το ποσό των 12 χιλιάδων δολαρίων στη Σομαλία με σκοπό να μεταβεί στη Νορβηγία, όπου βρίσκεται η οικογένεια του.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον οι 4 κατέθεσαν το πώς έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές από τη Σομαλία, ο κ. Αγγελίδης είπε πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τη διαδρομή που ακολούθησαν. Για αυτό, πρόσθεσε, θα κληθούν να δώσουν εκ νέου κατάθεση έτσι ώστε να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή γιατί ο τρόπος δράσης των διακινητών είναι στοιχείο που ενδιαφέρει την Αστυνομία.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως ο 35χρονος Παλαιστίνιος, από τις εξετάσεις που έγιναν, βρισκόταν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας παράνομα, αφού η άδεια παραμονής του ως αιτητής πολιτικού ασύλου είχε λήξει τον Οκτώβριο του 2015.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τις τελευταίες μέρες εισήλθαν από τα κατεχόμενα και άλλοι μετανάστες, ο κ. Αγγελίδης είπε πως ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 10 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο.

Επανέλαβε ότι η χθεσινή επιχείρησης ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης πληροφοριών και παρακολούθησης και μέσα από αυτή την υπόθεση στόχος είναι να εξακριβωθεί ο τρόπος δράσης των διακινητών μεταναστών με σκοπό το χρηματικό όφελος.

Υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου

Οσον αφορά το θέμα του ΧΥΤΑ της Πάφου, ο κ. Αγγελίδης είπε εκτός από το διάταγμα 8ημερης κράτησης που εκδόθηκε εναντίον του ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector, υπό κράτηση βρίσκονται άλλα τέσσερα άτομα, για τα οποία είχε εκδοθεί διάταγμα 8ημερης κράτησης το περασμένο Σάββατο.

Οπως είπε η ανακριτική ομάδα προχωρά εντατικά τις έρευνες και αξιολογεί συγκεκριμένα τεκμήρια και αυτό που θα αποφασιστεί είναι το κατά πόσον θα παρουσιαστούν εκ νέου τα συγκεκριμένα πρόσωπα για να ζητηθεί ανανέωση της κράτησης.“Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, είναι μια υπόθεση η οποία είναι σε εξέλιξη, οφείλουμε να διερευνήσουμε σωστά και το καθετί έχει τη σημασία του όσον αφορά την πλήρη διερεύνηση που είναι και ο στόχος”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα