Διευκολύνσεις αθλητών και στρατιωτική θητεία

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στις 7 Ιουλίου 2023 οι εγγεγραμένοι στρατεύσιμοι της 2023 ΕΣΣΟ ανέρχονταν σε 3.669, εκ των οποίων 290 εμφανίζονταν ως αθλητές του ΚΟΑ, οι οποίοι θα τύγχαναν διευκολύνσεων για προπονήσεις, ενώ μεγάλο ποσοστό από αυτούς αφορούσε ποδοσφαιριστές.

Ο πολύ υψηλός αριθμός των 290 αθλητών του ΚΟΑ αναλογεί στο 7,90% των εγγεγραμμένων στρατεύσιμων,

και είναι μεγαλύτερος του ποσοστού των φυγόστρατων που είχε μειωθεί το 2020 στο 3,55%. Δηλαδή το 2023, οι φερόμενοι ως αθλητές του ΚΟΑ ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από τους κληρωτούς που ακολούθησαν την οδό της «φυγοστρατίας». Ενώ καταβλήθηκε μεγάλος αγώνας για μείωση της φυγοστρατίας (μεταξύ των οποίων και η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες), ο αριθμός των πραγματικών αθλητών και των υποτιθέμενων αθλητών διογκώθηκε σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα για μια ημικατεχόμενη χώρα. Τίθεται δε ευλόγως το ερώτημα: είναι δυνατόν σχεδόν το 8% των 18χρονων ανδρών μιας χώρας να είναι αθλητές; Είτε η Κύπρος είναι παγκόσμια εξαίρεση «ταλέντων» ή η επιλογή των αθλητών εκ μέρους του ΚΟΑ είναι εξαιρετικά προβληματική.

Πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να διορθώσει αυτή την παραδοξότητα, ενώ το ζήτημα τέθηκε και από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αφού υπάρχει ζήτημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των στρατευσίμων. Είναι γνωστό ότι όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία των αθλητών «υπηρετούν» σε ειδικό λόχο και εξαιρούνται σχεδόν όλων των υπηρεσιακών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να απαιτείται ανάλογος αριθμός ΣΥΟΠ για εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Η υπογραφή μεταξύ του του ΥΠΑΜ και του ΚΟΑ ενός αναθεωρημένου πρωτοκόλλου συνεργασίας, στις 15 Απριλίου 2024, στο οποίο φαίνεται να μειώνεται κατά 62 πρόσωπα, ο αριθμός των ποδοσφαιριστών, προκάλεσε την αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ), ο οποίος με διάφορους ισχυρισμούς, περί 2.000 εγγεγραμμένων ποδοσφαιριστών και την ύπαρξη 17.000 ανήλικών ποδοσφαιριστών, προσπάθησε να δημιουργήσει θόρυβο και αρνητική δημοσιότητα για το θέμα.

Πολύ ορθά και δίκαια, όσον αφορά τους υπόλοιπους στρατευσίμους, το ΥΠΑΜ προχώρησε στην μείωση του δυσανάλογου αριθμού των 290 αθλητών που τύγχαναν ειδικής μεταχείρισης. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες κάθε πολίτης υπόκειται στο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και η αξιοποίηση, από ορισμένους, διαφόρων επιχειρημάτων για αποφυγή της πραγματικής στρατιωτικής θητείας, δεν αποτελεί τιμή σε μια κοινωνία, ειδικά όταν η χώρα μαστίζεται από λειψανδρία και η συνεισφορά κάθε κληρωτού είναι πολύτιμη.

Αν ο ΠΑΣΠ επιμένει για το θέμα, θα ήταν χρήσιμο να αιτιολογήσει τις θέσεις του παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών στις οποίες το 8% των νέων ανδρών θεωρούνται ως «αθλητές». Επιπλέον θα ήταν χρήσιμο, αφού επικαλείται τις υποτιθέμενες καριέρες των ποδοσφαιριστών, να αναφέρει ονομαστικά τον αριθμό των κυπρίων ποδοσφαιριστών που διαπρέπουν στο εξωτερικό σε διεθνή καριέρα.

Δρ. Πέτρος Σαββίδης, επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham  στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διευκολύνσεις,diefkolynseis