Διαβουλεύσεις για Brexit εν μέσω φορτισμένων δηλώσεων

Tην αντίδραση πολιτικών υποστηρικτών του Brexit στη Βρετανία προκάλεσε το σχόλιο του Ντόναλντ Τουσκ ότι υπάρχει «ένα ειδικό μέρος στην κόλαση για εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς ούτε καν ένα περίγραμμα σχεδίου για το πώς αυτό θα υλοποιούνταν με ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε τη δήλωση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, μετά από συνάντηση που επιβεβαίωσε την προσήλωσή τους στο αμφιλεγόμενο

‘backstop’ και την άρνηση της ΕΕ να ανοίξει ξανά η νομικά δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία έχει υπογράψει η Τερέζα Μέι.

Ο ευρωβουλευτής και εκ των επικεφαλής των Brexiteers Νάιτζελ Φάρατζ απάντησε μέσω Twitter στον κ. Τουσκ ότι «μετά το Brexit θα είμαστε απαλλαγμένοι από μη εκλεγμένους, αλαζόνες νταήδες σαν εσένα και θα κυβερνήσουμε μόνοι τη χώρα μας».

Η δήλωση Τουσκ έγινε μία ημέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός για να ζητήσει αλλαγές στο backstop. Η κα Μέι θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τον ίδιο τον κ. Τουσκ.

Σήμερα η πρωθυπουργός έχει χωριστές συναντήσεις στο Μπέλφαστ με τους ηγέτες όλων των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μετά από την πρώτη συνάντηση μαζί της, ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Ώλστερ (UUP) Ρόμπιν Σουάν δήλωσε ότι της ζήτησε παράταση του Άρθρου 50, καθώς η προοπτική του no deal στις 29 Μαρτίου δεν είναι θετική για καμία πλευρά.

Ο κ. Σουάν συμπλήρωσε ότι αν δεν δοθεί αυτή η παράταση, τότε η κα Μέι θα πρέπει να επιβάλει επισήμως την απευθείας άσκηση εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία από το Λονδίνο.

Η λειτουργία της τοπικής κυβέρνησης και της τοπικής εθνοσυνέλευσης στη Βόρεια Ιρλανδία έχει ανασταλεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το χώρο των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικανών, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το Σιν Φέιν. Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει τη συνδιακυβέρνηση από κόμματα των δύο πλευρών.

Η πρόταση του κ. Σουάν αναμένεται να εξοργίσει τους Ρεπουμπλικανούς. Το Σιν Φέιν έχει πει ότι σε περίπτωση no deal ή με άλλον τρόπο επαναφοράς των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το στέμμα και την προσάρτησή της από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Την ίδια ώρα στο Γουέστμινστερ ο υπουργός Επιχειρήσεων της κυβέρνησης Μέι Γκρεγκ Κλαρκ στην ουσία επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση που η πρωθυπουργός επιλέξει το no deal.

«Ενόσω η επίτευξη συμφωνίας (για το Brexit) παραμένει πολιτική της κυβέρνησης, θα είμαι ισχυρός υποστηρικτής αυτής. Αλλά νομίζω ότι είναι προφανές σε όλους ότι αν επρόκειτο ποτέ να γίνει πολιτική της κυβέρνησης, ως ζήτημα πολιτικής, να φύγουμε από την ΕΕ (χωρίς συμφωνία), νομίζω ότι θα υπήρχαν πολλοί άνθρωποι απ’ όλες τις πλευρές της Βουλής που θα το θεωρούσαν απαράδεκτο», απάντησε ο κ. Κλαρκ σε ερώτηση κοινοβουλευτικής επιτροπής το πρωί της Τετάρτης.

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι, εξάλλου, είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η παράταση της διαδικασίας εξόδου θα ήταν το λογικό βήμα, καθώς η χώρα «κινδυνεύει να υπνοβατήσει προς ένα no deal».

Αντικαθιστώντας την πρωθυπουργό στη Βουλή ο ντε φάκτο αναπληρωτής της Ντέιβιντ Λίντινγκτον απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η επόμενη «ουσιώδης ψηφοφορία» των βουλευτών επί της όποιας νέας πρότασης της κυβέρνησης θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, όπως είχε αναφέρει η κα Μέι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα