Διαβιβάζεται η οργισμένη επιστολή Αναστασιάδη για τον Έιντε

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, η οποία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα, θα απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καθιστά σαφές ότι οι τουρκικές προκλήσεις είναι ενδείξεις μη εποικοδομητικής και αρνητικής στάσης της Τουρκίας, που πλήττουν τις συνομιλίες και αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Άγκυρα κάθε άλλο παρά λύση επιθυμεί.

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης -Δεν βοηθάει η στάση του Έιντε

Παράλληλα, στην επιστολή θα διατυπώνεται η οργή της Λευκωσίας για την απροκάλυπτα φιλοτουρκική στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γνωστοποιεί, δια της επιστολής, τη δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεροληπτική, υπέρ των τουρκικών θέσεων, στάση του Νορβηγού διπλωμάτη.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχληση και τον εκνευρισμό του για τη στάση του κ. Έιντε, η οποία εκδηλώνεται στην πιο κρίσιμη, ίσως, φάση της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, όπου η εκβιαστική, διά εκφοβισμών και ενεργειών, που παραβιάζουν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, στάση της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, απειλεί με νέα κατάρρευση τις συνομιλίες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη και δημόσια έκφραση ενόχλησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δράση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος κατά παράβαση των όρων εντολής του, εμφανίζεται να υιοθετεί απροκάλυπτα την τουρκική ρητορική και τις τουρκικές θέσεις.

Αυτό, που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ότι γίνονται συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών, κι αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται, δυστυχώς, με κάποιες συναντήσεις, οι οποίες πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για πολυμερή Σύνοδο στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, να ζητήσει την άμεση ανάκληση του Νορβηγού διπλωμάτη εισηγούνται στον Πρόεδρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, επίσης, εξαπολύουν μύδρους κατά του κ. Έιντε.

Την ίδια ώρα, σε νέο άδειασμα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προέβη και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη στην αθηναϊκή εφημερίδα Real News, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τις θέσεις του στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι προσπαθεί να εκλογικεύσει τα άστοχα, κατά την έκφραση του, αιτήματα της άλλης πλευράς, στους ηγέτες της Ε.Ε., ξεφεύγοντας από τις αρμοδιότητες του ρόλου του.

Keywords
Τυχαία Θέματα