Διαψεύδει τον Ερντογάν ο Πεσκόφ για την παράταση της συμφωνίας των σιτηρών

Η Ρωσία δεν έχει κάνει οποιεσδήποτε νέες δηλώσεις για το θέμα της παράτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όπως μεταδίδει η ρωσική κρατική τηλεόραση, που αναπαράγει τις δηλώσεις του, «διέψευσε» τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ήδη συμφώνησε στην παράτασή της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου ρωτήθηκε εάν υπάρχει στο προεδρικό

πρόγραμμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του πριν την λήξη της συμφωνίας στις 17 Ιουλίου και απάντησε «όχι, προς το παρόν στο πρόγραμμα του Προέδρου δεν υπάρχει τέτοια συνομιλία», συμπληρώνοντας ότι «σε περίπτωση που χρειαστεί θα οργανωθεί. Χθες, ο Πρόεδρος εξέθεσε την θέση του για την συμφωνία αυτή, όπως και πριν δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιαδήποτε νέα στοιχεία».

Ερωτηθείς εάν η πιθανή αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία σημαίνει ότι η Μόσχα θα παρεμποδίζει την διέλευση των εμπορικών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά από λιμάνια της Ουκρανίας, ο Ντ. Πεσκόφ υπενθύμισε ότι απέμειναν μερικές ημέρες μέχρι τη λήξη της συμφωνίας και μετά την πρόσθετη επεξεργασία αυτών και άλλων ζητημάτων, «το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει την απόφαση, που έλαβε».

Ο Β. Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα σκέφτεται τη «διακοπή της συμμετοχής» της στην πρωτοβουλία, μέχρι να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι, βάσει των οποίων συμφώνησε πέρυσι να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι δεν διευκολύνουν τον ΟΗΕ στην επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, που έχουν σχέση με την πληρωμή, την ασφάλιση και τη μεταφορά των ρωσικών φορτίων σιτηρών και λιπασμάτων, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία. Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχότερων χωρών, «μόλις το 3 και κάτι τοις εκατό των φορτίων κατευθύνθηκαν σε αυτές», ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν σε ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τις 27 Ιουνίου δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα συνολικά 29 αιτήματα να ανοιχτεί ασφαλής διάδρομος διέλευσης, ενώ αυτή την στιγμή μόνο ένα πλοίο έχει φθάσει στην Κωνσταντινούπολη και άλλο ένα φορτώνεται στην Οδησσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα