Διαφθορά Αστυνομία: Τι προβλέπουν οι πειθαρχικοί κανονισμοί

Αύξηση πειθαρχικών ποινών και αλλαγές στη σύνθεση της πειθαρχικής επιτροπής προβλέπουν οι πειθαρχικοί κανονισμοί, που συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών στο πλαίσιο της δέσμης των νομοθετημάτων για την πρόληψη και την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μετά την κατ’ άρθρο συζήτηση των κανονισμών από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε τα αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την περίληψη εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής Νομικών.

Σε

δήλωση μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι νέοι πειθαρχικοί κανονισμοί που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων.

Πρόσθεσε ότι αντί να διορίζεται πειθαρχική επιτροπή για κάθε περίπτωση, όπως ισχύει σήμερα, θα ορίζεται τριμελής επιτροπή, με μονιμότητα, η οποία θα προσομοιάζει με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και τα Δικαστήρια, για να διασφαλιστεί η ενιαία κρίση.

Εξήγησε περαιτέρω ότι στην τριμελή επιτροπή θα συμμετέχουν δύο μέλη της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να υπάρχει επάρκεια γνώσεων νομικής, των νόμων και των κανονισμών.

Σημείωσε ότι η παρουσίαση της πειθαρχικής υπόθεσης θα γίνεται από άτομο εντός της Αστυνομίας που κατέχει πτυχίο νομικής για να επιτυγχάνεται η σωστή παρουσίαση της κάθε υπόθεσης και η σωστή εκδίκασή της.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι εισάγεται η καινοτομία για καταχώρηση έφεσης, σε αθωωτική απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής, κατ’ αναλογία της εξουσίας που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας σε αθωωτικές αποφάσεις των ποινικών Δικαστηρίων.

Πρόσθεσε ότι την καταχώρηση έφεσης θα αποφασίζει ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι για μέλη της Αστυνομίας μέχρι το βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου η τριμελής επιτροπή θα έχει άλλη σύνθεση και άλλη σύνθεση για στελέχη της Αστυνομίας με ψηλότερο βαθμό.

Περαιτέρω ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως με τους νέους κανονισμούς γίνεται αναθεώρηση στις ποινές και διαχωρίζονται τα πειθαρχικά αδικήματα σε σοβαρότερα πειθαρχικά αδικήματα και σε πειθαρχικά παραπτώματα, για αντικειμενικότερη εκδίκαση και δικαιότερη επιβολή ποινής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις ισχύουσες πειθαρχικές ποινές, είναι η επιβολή χρηματικής ποινής 8 ευρώ ή και επίπληξης για το οποιοδήποτε πειθαρχικό αδίκημα, με αποτέλεσμα σε περισσότερο σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα να επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και σε ελαφρότερα πειθαρχικά παραπτώματα επιβάλλονταν αυστηρότερες ποινές.

Είπε ακόμα ότι αυξάνονται οι χρηματικές ποινές σε πειθαρχικά παραπτώματα σε 500 ευρώ και τα 8 ευρώ στα 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα του πειθαρχικού παραπτώματος/αδικήματος.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζοντας είπε επίσης ότι οι κανονισμοί διαλαμβάνουν ότι για τις περιπτώσεις στις οποίες μέλος της Αστυνομίας καταδικάστηκε από Δικαστήριο για αδικήματα διαφθοράς, οι πειθαρχικές ποινές θα είναι απόλυση ή υποχρεωτική αφυπηρέτηση και μόνο.

Με αυτή την ποινή στέλνεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι εάν καταδικαστούν για διαφθορά δεν έχουν πλέον θέση στην Αστυνομία, τόνισε διευκρινίζοντας ότι με την υποχρεωτική αφυπηρέτηση το μέλος της αστυνομίας διατηρεί τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και το εφάπαξ, ενώ στην απόλυση χάνει κάποια εξ αυτών.

Ερωτηθείς εάν στην υπό διερεύνηση υπόθεση διαφθοράς στην Αστυνομία, τα μέλη που θα κριθούν ένοχα θα υπόκεινται στις ποινές που προβλέπει η προωθούμενη δέσμη νομοθετημάτων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως σε αυτό το ζήτημα τον τελικό λόγο έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εκφράζοντας ωστόσο προσωπική εκτίμηση είπε πως με βάση τη νομολογία των Δικαστηρίων δεν μπορεί να εκδικαστεί άτομο και να επιβληθεί η όποια ποινή στη βάση νομοθεσία που θεσπίστηκε μετά τη διάπραξη του αδικήματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου είπε πως η διαρροή πληροφοριών που σχετίζονται ή επηρεάζουν τα καθήκοντα της Αστυνομίας, συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα και ανάλογα με την περίπτωση και ποινικά αδικήματα.

Διευκρίνισε ότι η απάντηση του δεν συνδέεται με την πρόσφατη παύση του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι με τους πειθαρχικούς κανονισμούς, έγινε ενδελεχής δουλειά και με αυτούς βελτιώνεται σημαντικά το πλαίσιο λειτουργίας του αστυνομικού σώματος και ειδικά στον τομέα διεκπεραίωσης των πειθαρχικών υποθέσεων.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ υπέβαλε παρατηρήσεις, προτάσεις για αλλαγές ειδικά σε θέματα που δυνατόν να παραβλάπτουν συνταγματικά δικαιώματα με απώτερο στόχο όλων των κομμάτων και της Κυβέρνησης τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου κατά τη διαφθοράς στην Αστυνομία.

Πρόταση νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως η ομόφωνη πρόθεση όλων των κομμάτων και της Επιτροπής Νομικών είναι να δώσει τη δυνατότητα σε εγκλωβισμένους αγοραστές, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα οποτεδήποτε στο παρελθόν να καταθέσουν τα αγοραπωλητήρια έγγραφα τους για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης να το πράξουν.

Πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν οι ενστάσεις του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών και από εκεί και πέρα η πολιτική κατεύθυνση είναι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγοραστών, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να καταθέσουν τα αγοραπωλητήρια έγγραφα τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα