Γαλλία: Ανακοίνωσε την κυβέρνησή του ο Eμμανουέλ Μακρόν

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (17/5).

Πρόκειται για κυβέρνηση περιορισμένου αριθμού υπουργών την οποία και ο κεντρώος πρόεδρος θέλει «άψογη» ως προς την εντιμότητα των μελών της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μακρόν έχει διορίσει στα Υπουργεία του τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες.

Θέσεις-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνουν ο συντηρητικός Μπρουνό Λε Μερ που διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη

νέα κυβέρνηση παραμένει ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Άμυνας επί προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Οκτώβριο του 2016 ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, είχε συναντήσει τον Γάλλο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. Μεταξύ άλλων, ο Φωκαΐδης είχε τονίσει από την πλευρά του πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των δύο χωρών «στους τομείς της αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, όπου η Κύπρος προσφέρει κάθε δυνατή αρωγή και υποστήριξε τα γαλλικά αιτήματα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Κύπρος χαιρέτισε επίσης την πρόταση της Γαλλίας για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη».

Από τη δική του πλευρά, ο Λε Ντριάν είχε χαρακτηρίσει «εξαίρετη» τη διμερή συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των απειλών που υπάρχουν στην περιοχή και εκτιμά ιδιαίτερα την πολύπλευρη συνεισφορά της Κύπρου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας διορίστηκε η κεντρώα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

Ακολουθούν τα βασικά Υπουργεία:

Ζαν Ιβ Λε Τριαν, Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων - Εξωτερικών

Μπρούνο Λε Μερ, Υπουργός Οικονομίας

Συλβί Γκουλαρ, Υπουργός Άμυνας

Zεράρ Κολομπ, Υπουργός Εσωτερικών

Νικολά Ιλό, Υπουργός Οικολογίας

Φρανσουά Μπαιρού, Υπουργός Διακαιοσύνης

Agnes Buzyn, Υπουργός Υγείας

Muriel Pénicaud, Υπουργός Εργασίας

Jean-Michel Blanquer, Υπουργός Παιδείας

Jacques Mézard, Υπουργός Γεωργίας

Laura Flessel, Υπουργός Αθλητισμού

Σημειώνεται επίσης ότι την Πέμπτη (17/5) στις 11.00 π.μ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα