Διαφοροποίηση ειδικού φόρου τραπεζών

Διαφοροποίηση του ειδικού φόρου που πληρώνουν οι Τράπεζες επί του συνολικού ποσού των καταθέσεων, προκειμένου να στηριχθούν τραπεζικά ιδρύματα που θα χρειάζονταν στο μέλλον ανακεφαλαιοποίηση, προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

Τα τελευταία χρόνια, ο ειδικός φόρος 0,15% επί των καταθέσεων ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται τα 19 εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στο ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης, τα 20 εκατομμύρια στο Πάγιο Ταμείο

της Δημοκρατίας και τα 30 εκατομμύρια στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης της Δημοκρατίας.

Έως τώρα, τα 50 εκατομμύρια κατέληγαν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και τα 21 εκατομμύρια στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να καταβάλλει 19 εκατομμύρια ετησίως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης. Αλλά, για να μην φορολογούνται διπλά οι Τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στην εισήγηση μείωσης του ποσού που καταλήγει στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας στα 20 εκατομμύρια και το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει τόσο στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης όσο και στο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα