Διαφωνίες στο Ισραήλ για τη διαδρομή της «Παρέλασης των Σημαιών»

Ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος "Εβραϊκή Ισχύς", Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δήλωσε σήμερα, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία της ισραηλινής αστυνομίας, ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής "Παρέλασης των Σημαιών" στον δυτικό και ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ "θα πρέπει να δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στους Εβραίους σε κάθε γωνιά της πόλης", ενώ χθες η αστυνομική διοίκηση της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε άλλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η αστυνομική διοίκηση της πόλης, προκειμένου να απαγορευθεί στους

συμμετέχοντες θρησκευόμενους Εβραίους να διασχίσουν τον κεντρικό δρόμο της αραβικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης και να ανεβούν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, για να αποφευχθούν βίαια επεισόδια μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

Αύριο γιορτάζεται στο Ισραήλ η "Ημέρα της Ιερουσαλήμ", δηλαδή η επέτειος κατά την οποία εισήλθε ο ισραηλινός στρατός στον ιορδανικό - ανατολικό τομέα της πόλης κατά την διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967. Επίκεντρο των αυριανών εκδηλώσεων αποτελεί η λεγόμενη "Παρέλαση των Σημαιών", κατά την οποία συνηθίζεται νεαροί θρησκευόμενοι Εβραίοι να διασχίζουν τους δύο τομείς της Ιερουσαλήμ κρατώντας ισραηλινές σημαίες. Τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν βίαιες συγκρούσεις όταν η "Παρέλαση των Σημαιών" περνούσε από τις αραβικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης, ανάμεσα σε Εβραίους νεαρούς σημαιοφόρους και Άραβες καταστηματάρχες και κατοίκους των συνοικιών.

Η αυριανή "Παρέλαση των Σημαιών" θα αρχίσει από τον δυτικό τομέα της πόλης στις 15:00 τοπική ώρα. Η ισραηλινή αστυνομία χθες αποφάσισε η πομπή της παρέλασης να μην περάσει από την Πύλη της Δαμασκού για να μην εισέλθει στην αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης και να μην καταλήξει στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα. Ωστόσο, ύστερα από τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, παραμένει το ερώτημα εάν τελικά οι χθεσινές οδηγίες της αστυνομίας θα εφαρμοστούν αύριο. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπεν-Γκβιρ είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος στην αυριανή "Παρέλαση των Σημαιών" η οποία, κατά τα λεγόμενά του, θα περάσει από την Πύλη της Δαμασκού.

Ο καθορισμός της πορείας της πομπής αποτελεί κάθε χρόνο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, αστυνομίας και οπαδών της εθνοθρησκευτικής ακροδεξιάς. Πριν δύο χρόνια, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσαν ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ ενόσω η "Παρέλαση των Σημαιών" πλησίαζε τις αραβικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης. Πέρσι, κατά τη διάρκεια της παρέλασης σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ νεαρών Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. 

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου είναι σταθερή

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαφωνίες, Ισραήλ, Παρέλασης, Σημαιών,diafonies, israil, parelasis, simaion