Διαφάνεια στη συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ ζήτησε ο Κασουλίδης

“Η συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα τρομοκρατίας πρέπει να διέπεται από συνέπεια και διαφάνεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα ξένων μαχητών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι 28 υπουργοί συζήτησαν υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο

Παρίσι αλλά και των τρομοκρατικών κτυπημάτων εκτός Ευρώπης και επιχείρησαν να εστιάσουν στην εξωτερική διάσταση των σχετικών δράσεων της ΕΕ. Έγινε μάλιστα ξεχωριστή συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη, το Ιράκ και τις χώρες της λεγόμενης ανατολικής γειτονίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού σε παρέμβασή του ανέφερε ότι “η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”, τόνισε ότι η Ένωση “οφείλει να επισπεύσει την εφαρμογή δράσεων που έχουν αποφασιστεί αλλά που εκκρεμεί η υλοποίησή τους”.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η συνεργασία μας με χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία είναι καθοριστικής σημασίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας κατά το οποίο οι ‘28’ προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά περιφερικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu. Τα γεύματα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών έχουν άτυπο χαρακτήρα και σε αυτά προσκαλούνται αξιωματούχοι τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα