Δέσμευση Τουρκίας για ανασκαφές σε στρατιωτικές ζώνες (;)

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται ότι επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία με την Τουρκία για ανασκαφές σε στρατιωτικές ζώνες και ομαδικούς τάφους για ανεύρεση αγνοουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα "Πολίτης" η Τουρκία δεσμεύτηκε να πολλαπλασιάσει τις άδειες ανασκαφών σε χαρακτηρισμένες ως στρατιωτικές ζώνες περιοχές με στόχο να ερευνηθούν 30 σημεία εντός της επόμενης τριετίας για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες ότι έχουν ταφεί μαζικά Ελληνοκύπριοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει

συγκατατεθεί στο πλαίσιο της ΔΕΑ για την εκταφή του ομαδικού τάφου στη Μαράθα όπου έχουν ταφεί Τουρκοκύπριοι άμαχοι οι οποίοι δολοφονήθηκαν το καλοκαίρι του 1974.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξέλιξη του ανοίγματος στρατιωτικών περιοχών, όπως η Βόνη, ο Κοντεμένος, η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και το πρώην στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Άγιο Δομέτιο κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αφού έτσι θα δοθεί πραγματική ώθηση στη διερεύνηση της τύχης εκατοντάδων ανθρώπων η τύχη των οποίων αγνοείται.

Στο μεταξύ στους 15ανήλθαν μέχρι χθες τα ανθρώπινα λείψανα που εντοπίστηκαν από το συνεργείο της ΔΕΑ στο δεύτερο σημείο ανασκαφής στην περιοχή πέριξ των φυλακών του κατοχικού καθεστώτος.

Σε δηλώσεις του στις "Τομές στα Γεγονότα" ο εκτελεστικός γραμματέας της παγκύπριας οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, επεσήμανε ότι υπάρχει ανεπίσημη ενημέρωση. "Πρόκειται για αποτελεσμα διπλωματικών κινήσεων, αλλά αναμένουμε ότι θα έχουμε επίσημη ενημέρωση".

Όπως είπε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο κ. Θεοδοσίου προέβη σε εκκληση προς την Τουρκια και τον τ/κ ηγέτη όπως το θέμα των αγνοουμένων αντιμετωπιστεί ως καθαρά ανθρωπιστικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα