Δεσμεύσεις Βρετανών για συνέχιση της χρηματοδότησης της ΔΕΑ

Τη δέσμευσή της ότι θα προτρέψει τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), παρείχε η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη μελών της ΔΕΑ στο Λονδίνο. Η κα Βίλιερς είχε φιλοξενήσει τον περασμένο μήνα στο βρετανικό κοινοβούλιο συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΕΑ με μέλη της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».

Ο εκπρόσωπος

της ελληνοκυπριακής κοινότητας στην Επιτροπή Νέστορας Νέστορος, η εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας Gülden Plümer Küçük και το μέλος των Ηνωμένων Εθνών Paul-Henri Arni, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και στελέχη της κυπριακής παροικίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής Ντάνιελ Καβτσίνσκι, ο πρώην βουλευτής και Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Ντέιβιντ Μπάροους, ο δημοτικός σύμβουλος Τζέισον Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης και οι Δώρος Παρτασίδης, Άντρι Κρις, Μαρία Ζαβρού, Αντώνης Σαββίδης και Γιώργος Χατζηπαυλής.

Η κα Βίλιερς σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι Βρετανοί βουλευτές να έχουν επίγνωση της οδύνης που αισθάνονται οι οικογένειες στην Κύπρο, οι οποίες ακόμα δε γνωρίζουν τι απέγιναν οι δικοί τους άνθρωποι.

«Υπάρχουν οικογένειες και στις δύο πλευρές που υποφέρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και καλωσορίζω τη δουλειά που διεξάγει η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους για να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων», είπε η Βρετανή βουλευτής.

Η κα Βίλιερς τόνισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει χρηματοδότηση από το Foreign Office και ότι η ίδια ενδιαφέρεται προσωπικά να δει αυτή την οικονομική ενίσχυση να συνεχίζεται. «Θα γράψω στον Υπουργό Εξωτερικών, ώστε να τον προτρέψω να διασφαλίσει ότι αυτή η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί στο μέλλον. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας δουλειά και το να διασφαλιστεί ότι μπορεί να συνεχιστεί είναι πολύ σημαντικό», είπε η βουλευτής.

Αναφερόμενη στη συνάντηση στο κοινοβούλιο, η κα Βίλιερς είπε ότι τα τρία μέλη της ΔΕΑ ενημέρωσαν τους παριστάμενους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις εργασίες της Επιτροπής και παράλληλα έδωσαν μία εικόνα των σχεδίων για τις μελλοντικές εργασίες.

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο έργο της ΔΕΑ και οι Κύπριοι, μεταξύ αυτών και κάποιοι με προσωπική εμπειρία από το 1974, διηγήθηκαν αναμνήσεις τους, για να δοθεί μία πληρέστερη εικόνα στους υπόλοιπους για τις συνθήκες υπό τις οποίες πολλοί Κύπριοι χάθηκαν ως αγνοούμενοι.

«Ήταν τιμή για μένα που μπόρεσα να συναντήσω μέλη αυτής της σημαντικής Επιτροπής και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους στο μέλλον», δήλωσε η Τερέζα Βίλιερς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα