«Δεν υπάρχουν πρακτικά της 4ης Ιουλίου για το Πλαίσιο Γκουτέρες»

Τη θέση ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν τα πρακτικά αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε επί του Πλαισίου Γκουτέρες στις 4 Ιουλίου 2017, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκύπτει για την ΕΔΕΚ το συμπέρασμα ότι από τα πρακτικά του δείπνου της 30ης Ιουνίου,

δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από αυτά που ανέφερε ο Γ.Γ του ΟΗΕ στις τοποθετήσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ζήτησε από την Τζέιν Χολ Λουτ, όπως του δοθούν από τα Ηνωμένα Έθνη τα πρακτικά της 4η Ιουλίου και ότι με την κάθοδο της Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο του ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο.

Πώς απάντησε ο Προδρόμου

Πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά του Μαρίνου Σιζόπουλου για τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου του 2017, είπε ότι δεν θα σχολιάσει τέτοια ζητήματα, προσθέτοντας ότι «εκείνο που είναι όμως μια σταθερά της προσπάθειας που κάνει ο Πρόεδρος μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με εποικοδομητική διάθεση, είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Διότι ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει, και οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο ΓΓ πρέπει να αποτελέσουν ένα Οδηγό».

Η διαφωνία για τα «δυο» Πλαίσια Γκουτέρες

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, άρχισε μια αντιπαράθεση για το αν το Πλαίσιο Γκουτέρες στο οποίο γίνεται αναφορά από τις πλευρές είναι αυτό της 30ης Ιουνίου ή αυτό της 4ης Ιουλίου.

Η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και είναι αυτό της 30ης Ιουνίου.

Θέση την οποία εκφράζει και το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή το πρώτο πλαίσιο (30ης Ιουνίου) είχε διατυπωθεί προφορικά από τον κ. Έιντε προκαλώντας την αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας.

Στις 4 Ιουλίου και μετά από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ο κ. Έιντε ο οποίος κινδύνεψε να τινάξει τη διάσκεψη στον αέρα επαναδιατύπωσε το πλαίσιο μετά από επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Ουσιώδεις διαφορές

Όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ στις 3 Μαϊου του 2018, στο non paper της 30 Ιουνίου αναφερόταν μόνο ότι το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα είναι μη βιώσιμο σε αντιδιαστολή με το πλαίσιο της 4 Ιουλίου που αναφέρει ότι το σύνολο της Συνθήκης Εγγυήσεως δεν είναι βιώσιμο

Στο θέμα των στρατευμάτων

Στο non paper αναφερόταν ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει διαχείρισης σε ανώτατο επίπεδο, ενώ στο πλαίσιο γίνεται αναφορά για δραστική μείωση από την πρώτη μέρα, για παραμονή αγημάτων στους αριθμούς του 60’ και άφηνε ανοικτή διαπραγμάτευση μόνο για την ρήτρα αποχώρησης ή αναθεώρησης

Στα θέματα εσωτερικών πτυχών

Στο non paper γινόταν σαφής αναφορά σε εκ περιτροπής Προεδρία 2:1 σε αντιδιαστολή με το πλαίσιο που αναφέρει ότι πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα της αποτελεσματικής συμμετοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα