Δημοσκόπηση Καμπανάκι

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της «Σημερινής» (3/2/2019) για τις τάσεις στην κοινή γνώμη ενόψει Ευρωεκλογών, δίνει ένα ηχηρό 82% υπέρ της ΕΕ! Οι πολίτες εγκρίνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, διατυπώνοντας θετική (44%) και μάλλον θετική (38%) άποψη για τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων αναγνωρίζουν τα οφέλη της ένταξης, συνεπώς θα ανέμενε κανείς ότι αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη.

Ωστόσο, το εξαιρετικά

καλό ποσοστό υπέρ της συμμετοχής μας στην ΕΕ, δεν αντανακλάται σε μια συχνή παρακολούθηση των εξελίξεων για τις Ευρωεκλογές του Μαίου. Η θετική ψήφος δεν ισούται με μια συστηματική παρακολούθηση των όσων εξελίσσονται μέσα στην ευρεία οικογένειά μας. Παρακολουθούν τις εξελίξες στην ΕΕ, «εκ του μακρόθεν»! Αυτό απαντά το 29% των πολιτών ενώ, το 15% λέει ότι δεν παρακολουθεί «καθόλου» τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Αυτή η απόσταση (82% να τάσσονται υπέρ της συμμετοχής, αλλά 44% να παρακολουθεί «εκ του μακρόθεν» ή και «καθόλου») αποκαλύπτει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι πολίτες ζητούν καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη κινητοποίηση.

Το μήνυμα είναι σαφές και οφείλουν να το προσέξουν, τόσο οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών όσο και η ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αν με ενδιαφέρει η ΕΕ και δεν την παρακολουθώ, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στον πολίτη!

Οι πολίτες ζητούν «καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα της Κύπρου» με ποσοστό 29%». Όταν το Ευρωκοινοβούλιο νομοθετεί, το αποτέλεσμα χρειάζεται να γίνει πιο ευκρινές στον κάθε πολίτη σε όλο το φάσμα των αποφάσεών του που καλύπτει το 80% της καθημερινότητάς του: από τον τερματισμό στη χρήση της πλαστικής σακούλας, μέχρι τη δυνατότητά του να επιβάλλει κυρώσεις στα Κράτη- Μέλη που δεν σέβονται το κράτος δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές: Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Οι πολίτες ζητούν παράλληλα καλύτερη αξιολόγηση των υποψηφίων Ευρωβουλευτών. Ψηφίζουν όσους υποψήφιους κρίνουν ως «πιο κατάλληλους, ανεξάρτητα από το κόμμα που συνήθως ψηφίζουν» με ποσοστό 53%! Με την ξεκάθαρη αυτή θέση, οι πολίτες ζητούν από τα κόμματα να επιλέγουν ως υποψήφιους Ευρωβουλευτές πρόσωπα που να «διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα» σε ποσοστό 60%, να έχουν «μεγάλη εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα» με ποσοστό 35% και να είναι «ενεργά μέλη της κοινωνίας» με ποσοστό 22%.

Η οριζόντια ψηφοφορία, αν και παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών (76%!), εντούτοις, δεν βρήκε την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το βασικό ερώτημα εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Ποσοστό της τάξης του 58%, δηλώνει «συμμετοχή», αλλά ένα ισχυρό τμήμα της τάξης του 42%, δηλώνει «μάλλον ή σίγουρα, δεν ψηφίζω». Το 82% της θετικής ψήφου στην ΕΕ, δεν συμβαδίζει με αυτό το υψηλό ποσοστό αποχής. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, τα ΜΜΕ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, μπορούν να κάνουν περισσότερα ώστε «αυτή τη φορά να ψηφίσω»! Όσοι θέλουν περισσότερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, μπορούν να διαβάσουν προσεκτικά τα συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της «Σημερινής»!

Keywords
Τυχαία Θέματα