Δεν καταλήγουν στα κατεχόμενα για το θέμα του «νερού»

Μετά από δύο ώρες συνεδρίας το “υπουργικό συμβούλιο” στα κατεχόμενα δεν κατέληξε σε απόφαση όσον αφορά το θέμα του νερού και σύμφωνα με δήλωση αμέσως μετά στον παράνομο “Μπαϊράκ” του “πρωθυπουργού”, Ομέρ Καλιοντζού ,τις επόμενες ημέρες θα έχουν νέες συναντήσεις με αρμόδιους από την Τουρκία για τη συμφωνία που θα αφορά την διαχείριση.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Καλιοντζού μιλώντας σε εκπομπή του “Μπαϊράκ” είπε ότι συζήτησαν το θέμα του νερού σήμερα και “όπως βλέπετε ο συνασπισμός (της “κυβέρνησης”) συνεχίζεται. Σε άλλες δηλώσεις του στη Γενί Ντουζέν, επίσης μετά το “υπουργικό”,

ανέφερε ότι “έχουμε ανάγκη αυτό το νερό. Μπορεί να έχω επαφές με την Τουρκία τις επόμενες ημέρες. Εργαζόμαστε εντατικά για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα”. Η συζήτηση στο “υπουργικό” για το θέμα, είπε, ήταν θετική και οι εταίροι της “κυβέρνησης” θα αξιολογήσουν και πάλι το θέμα στα κομματικά τους όργανα.

Μιλώντας στο “Μπαϊράκ”, ο “υπουργός” οικονομίας, βιομηχανίας και εμπορίου, Σουνάτ Ατούν, που προέρχεται από το ΚΕΕ και ήταν στην ομάδα των “υπουργών” που πήγε στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε στην ξηρασία και τη λειψυδρία στο παρελθόν και πως αυτό μπορεί να επαναληφθεί και στο μέλλον. “Γι` αυτό και οι συζητήσεις για το θέμα του νερού είναι ανεδαφικές και εκτός χρόνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς να αλλαχθεί η ουσία του υφιστάμενου κειμένου η ευρείας αποδοχής “κυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ μπορεί να το λύσει το ζήτημα παίρνοντας ρίσκο.

Ήδη ο προσωρινός πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι μίλησε για πρόωρες εκλογές ενώ σύμφωνα με τη Βατάν, το Δημοκρατικό κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς είναι έτοιμο να “συγκυβερνήσει” με το ΚΕΕ. Η Βολκάν επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στη νέα “κυβέρνηση” ΚΕΕ – ΔΚ ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, πρόεδρος του ΚΕΕ, θα είναι “πρωθυπουργός” και ο Σερντάρ Ντενκτάς “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, ενώ τα “υπουργεία” θα μοιραστούν εξίσου.

Μιλώντας στην τηλεόραση Κίπρις, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η διαδικασία για το νερό δεν έτυχε καλής διαχείρισης και αν αυτό γινόταν στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το ψευδοκράτος θα ήταν πιο ενδυναμωμένο και το κείμενο που θα προέκυψε θα ήταν πιο ισορροπημένο. Εάν γίνουν “κυβέρνηση”, πρόσθεσε, η διαδικασία θα γίνει από την αρχή ώστε να προσκομίσουν μια νέα, συγκεκριμένη πρόταση. Εδώ και πέντε χρόνια οι “κυβερνήσεις” δεν βελτίωσαν καθόλου τις προτάσεις τους, συνέχισε, λέγοντας ότι την τελευταία στιγμή προέκυψε το μοντέλο της BESKI (εταιρεία των “δήμων” για τη διαχείριση του νερού) “και αυτό δεν διήρκεσε πολύ”.

Αμφισβητώντας πως η νυν “κυβέρνηση” τυγχάνει ευρείας αποδοχής, ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η “βουλή” δεν μπορεί να δεσμεύσει το ψευδοκράτος με μια συμφωνία 30 χρόνων και γι` αυτό πρέπει να πάνε σε πρόωρες “εκλογές”. Σύμφωνα με το “σύνταγμα”, διευκρίνισε, ακόμη και σήμερα να ληφθεί η απόφαση για “πρόωρες” εκλογές θα χρειαστούν δύο μήνες.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες βράδυ ότι το κόμμα του, όπως συμπεριφέρεται για όλα τα θέματα με υπευθυνότητα, θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και για το θέμα του νερού. Το ΡΤΚ δεν υπάρχει μόνο όταν είναι στην “κυβέρνηση”, ούτε χρειάζεται να είναι στην “κυβέρνηση” για να υπηρετεί τον κόσμο, πρόσθεσε. Το ΡΤΚ, συνέχισε, γνωρίζει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από προηγούμενες “κυβερνήσεις” και επικεντρώνεται στο να δημιουργήσει μια φόρμουλα που θα μπορεί να είναι λειτουργική για να έρθει το νερό που είναι τόσο σημαντικό για τους Τ/κ. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν υπό όλες τις συνθήκες, όπου και εάν βρισκόμαστε, σημείωσε.

Σύμφωνα με την Κίπρις, την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η κομματική βουλή του ΚΕΕ για να αποφασίσει κατά πόσο το κόμμα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην “κυβέρνηση” με το ΡΤΚ. Χθες συνεδρίασε για τρεισήμισι ώρες επί του θέματος η “κοινοβουλευτική” ομάδα του ΚΕΕ. Ήδη ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν απέστειλε χθες τελεσίγραφο προς τον “κυβερνητικό” εταίρο να υπογράψει το κείμενο ως ήρθε από την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η πλειοψηφία των “βουλευτών” του ΚΕΕ πιστεύει ότι η “κυβέρνηση” έχει χάσει πλέον τη σοβαρότητά της και η παραίτησή της είναι αναπόφευκτη.

Ο “υπουργός” γεωργίας, Ερκούτ Σιαχαλί που προέρχεται από το ΡΤΚ και συμμετείχε στην αποστολή στην Άγκυρα, παραδέχθηκε χθες ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί λόγω της κρίσης που προέκυψε με το νερό, αλλά δεν θέλει να αποφύγει τις ευθύνες του σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση και παραμένει στη θέση του. Εάν η “κυβέρνηση”, είπε, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, τότε αυτός που πρέπει να παραιτηθεί είναι ο επικεφαλής της, ο “πρωθυπουργός”.

Η Χαβαντίς γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του ΔΚ, δήλωσε χθες πως η “κυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ “έχει τελειώσει” και τόσο αυτός όσο και ο ΓΓ του κόμματος, Χασάν Τατσόι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν δεχθούν πρόταση για συνεργασία με το ΚΕΕ, να την αξιολογήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα