Δεν είδε Τσαβούσογλου ακόμη η Λουτ – Ποιες οι επόμενες εξελίξεις

Κολλημένο στην μη πραγματοποιηθείσα ακόμη συνάντηση της Τζέιν Χολ Λουτ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραμένει το Κυπριακό.

Αρμόδια πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο μας ανέφερε ότι όσο δεν πραγματοποιείται η συνάντηση που ζήτησε η Αμερικανίδα δεν πρόκειται να τρέξουν εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι είναι το μοναδικό κομμάτι του παζλ που απουσιάζει ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα και να επανέλθει η ειδική απεσταλμένη στην Κύπρο

για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, ωστόσο, θα υπάρξουν άλλες παρεμφερείς εξελίξεις

Η πρώτη αναμενόμενη εξέλιξη θα έρθει από την Ελλάδα καθώς ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είναι ενήμερος από τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες είναι σε διαβούλευση με τις αντίστοιχες τουρκικές για καθορισμό εντός του επόμενου διαστήματος προπαρασκευαστικής συνάντησης με τον Τσαβούσογλου για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Κάτι που αναμενόταν βεβαίως και πριν το Κραν Μοντανά αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Από την άλλη, μεγάλης σημασίας για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και άρα το Κυπριακό, θα είναι το προγραμματισθέν και σήμερα ανακοινωθέν από την Κομισιόν Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας στις 15 του μήνα.

Αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών με τις οποίες συνομιλήσαμε για τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει του Συμβουλίου, μας ανέφεραν ότι θα σταλούν πολύ αυστηρά κατά την έκφρασή τους μηνύματα στην Άγκυρα, όχι μόνο για τις ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το Κυπριακό.

Θα είναι μια καλή ευκαιρία να καταλάβει η Τουρκία ότι χωρίς να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αναμένει τίποτα από τις Βρυξέλλες, μας είπαν οι ίδιες πηγές.

Παρά ταύτα, στην Κύπρο τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εσχάτως αποφασίστηκαν προχωρούν κανονικά.

Φαίνεται ότι σύντομα από τις εξαγγελίες των Αναστασιάδη – Ακιντζί θα περάσουμε στις πράξεις.

Ο κατοχικός ηγέτης μάλιστα, που ψάχνει πολιτικό σωσίβιο, προήδρευσε σύσκεψης των λεγόμενων αρχών ανακοινώνοντας ότι η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για την μόνιμη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών.

Βεβαίως, είναι κάτι που ουσιαστικά ισχύει από το 2015 αλλά ο κατοχικός ηγέτης θέλει να παρουσιάσει ως νέο στην κοινότητα του για να δικαιολογήσει την παρουσία του που επισκιάζεται από τον αγαπημένο πλέον της Άγκυρας Κουντρέτ Οζερσάι.

Το ζήτημα της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων θα τεθεί ενώπιον της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε ότι αφορά τέλος τη τηλεφωνική διασυνδεσιμότητα ουδέν νεότερο από το μέτωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα