Δεν διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta με νέα συμφωνία λέει η ΠΑΣΕ

Να μην προχωρήσει στην υπογραφή του εγγράφου για τη Θεσμική Καινοτομία/Μετεξέλιξη του Προσωπικού της ΑΤΗΚ, αποφάσισε η συνδικαλιστική οργάνωση ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, σημειώνοντας ότι δεν διασφαλίζεται πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta. Εκφράζει, ταυτόχρονα, ετοιμότητα να μπει σε διάλογο με το νέο ΔΣ του Οργανισμού, "χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα".

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι το καταληκτικό έγγραφο περιέχει ασάφειες, περίπλοκες διαδικασίες ανέλιξης, μισθοδοσίας και παραχώρησης φιλοδωρημάτων. Όπως σημειώνει,

δικαίως το υφιστάμενο ωρομίσθιο προσωπικό εντάσσεται σε προσωπικό αορίστου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται μια άλλη κατηγορία μηνιαίου προσωπικού δημοσίου δικαίου, με διαφοροποιημένα μισθολογικά δικαιώματα από το υφιστάμενο προσωπικό δημοσίου δικαίου, το οποίο αναμένεται στα επόμενα χρόνια να αποχωρήσει εθελούσια ή να αφυπηρετήσει, οπόταν και θα καταργηθεί.

"Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε αλλαγές ως προς τη δομή και τη στελέχωση του Οργανισμού για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις", σημειώνει η συνδικαλιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι σε προηγούμενα έγγραφα γινόταν λόγος για απόδοση εργασιών για σοβαρές και καίριες μονάδες του Οργανισμού σε εξωτερικούς συνεργάτες. Όπως αναφέρει, έπειτα από αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος αυτές οι πρόνοιες απαλείφθηκαν, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών αυτών. "Πίστεύουμε ακράδαντα ότι ο Οργανισμός δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την πρόθεση", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ.

Με βάση τα πιο πάνω, η ΠΑΣΕ αποφάσισε "να μην προχωρήσει στην υπογραφή ενός εγγράφου με το οποίο κατά την κρίση μας δεν διασφαλίζεται πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta". Προσθέτει ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα χρειάζεται ενδελεχή μελέτη από πολλές απόψεις για να διασφαλίσει τόσο το μέλλον του Οργανισμού όσο και του προσωπικού, υφιστάμενου και νεοεισερχόμενου. "Τέτοια σοβαρά θέματα χρειάζεται να τυγχάνουν νομικής ανάλυσης και έγκρισης και να μη γίνονται κάτω από την πίεση του χρόνου και εν μέσω σκοπιμοτήτων", υπογραμμίζει.

Τέλος, εκφράζει την ετοιμότητά της να μπει σε διάλογο με το νέο ΔΣ του Οργανισμού "χωρίς πιεστικά χρονοδιαγράμματα", για να καταλήξει σε ένα έγγραφο το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλα τα μέρη με πρόνοιες οι οποίες "στο τέλος της ημέρας θα πάρουν τον Οργανισμό μπροστά χωρίς όμως να φθείρουν τον δημόσιο του χαρακτήρα", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα