«Δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση ελληνοτουρκικών χωρίς δίκαιη λύση Κυπριακού»

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων αν θεωρεί ότι το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο, αν πρέπει να αποσυνδεθεί από τα ελληνοτουρκικά και αν η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία με Τουρκία, ενώ υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Αρχικά ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι η Ελλάδα μέσω της Κύπρου

αποκτά μεγάλο αποτύπωμα στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή ο άξονας Αθήνας-Λευκωσίας δίνει εντελώς διαφορετική διάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

«Επειδή ήμουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας την Πέμπτη για τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τέθηκε το θέμα του Κυπριακού, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι υπήρξε κοινή πεποίθηση ότι μέσω της Κύπρου ο ρόλος της Ελλάδας και του ελληνισμού πολλαπλασιάζεται», είπε.

Σημείωσε ότι έχουμε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αρχίζει από την Κύπρο, περνάει στο Aιγαίο μετά το 1974 και τα τελευταία χρόνια ξανά γυρίζει στην αρχική μήτρα, στην ανατολική Mεσόγειο.

«Δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση ελληνοτουρκικών σχέσεων εάν δεν υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να έχουν καλές σχέσεις ενώ το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα θα υπογράψει συμφωνία με Τουρκία ενώ υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο απάντησε ότι μπορούν να υπάρξουν επί μέρους διευθετήσεις αλλά επίλυση και ειρήνευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα υπάρξει μόνο με δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν θα γίνει προσπάθεια σε τρία επίπεδα, της θετικής ατζέντας θέματα περιβάλλοντος τουρισμού και καταστροφών, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τα θέματα υψηλής πολιτικής, τα οποία αφορούν στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Γίνονται μισό αιώνα δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, η Τουρκία γεμίζει το καλάθι και με άλλα θέματα. Αντικειμενικά είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Ροζάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Χρήστος Ροζάκης, δήλωσε «η Κύπρος έχει χάσει ευκαιρίες να λύσει το πρόβλημα και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε χιλιάδες χρόνια προτού εμείς χωρίς την Κύπρο λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία».«Μοιραία, αυτό είναι ένα δεδομένο που λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι ένα δεδομένο το οποίο αναμφίβολα παίζει ρόλο.

Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες τουλάχιστον για να λύσει το πρόβλημά της. Είναι το σχέδιο Ανάν και είναι και η πρόσφατη (σ.σ ευκαιρία) στο Κραν Μοντανά. Βέβαια, στο Κραν Μοντανά είναι ευθύνη της Κύπρου το ότι δεν προχώρησε σε μία επίλυση, παρά το γεγονός ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά σε αυτήν. Ως εκ τούτου, και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε επ’ άπειρον να λυθεί το Κυπριακό προκειμένου να λύσουμε τα ελληνοτουρκικά»

Keywords
Τυχαία Θέματα