Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα της Κομισιόν

Με την αύξηση της EUROPOL και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, το μόνο που κατάφερε ήταν να ενδυναμώσει τα προσφυγικά ρεύματα (κυρίως από την Αφρική αυτή τη φορά) προς την Ιταλία

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ενημέρωσε τον Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα, για την 9η έκθεση προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης στην ΕΕ. Η έκθεση αυτή αξιολόγησε τις ενέργειες που έγιναν από τις 8 Δεκεμβρίου 2016 και μετά, αναφορικά με την αντιμετώπιση της

ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει αυτή τη στιγμή τους πρόσφυγες στα παράλια της ΕΕ. Σύμφωνα πάντα με τον Τύπο, ο κ. Τίμμερμανς χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ενάντια στα κράτη μέλη που δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων ή αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα δική της έρευνα, η οποία μιλά για «ανεπαρκείς συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» στα προσφυγικά κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, για «συνθήκες κόλασης» στο κέντρο του Ελληνικού (παλιό αεροδρόμιο) στην Αθήνα, και «σημαντική ανησυχία από τον υπερπληθυσμό στα νησιά, όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα».

Δυστυχώς η Κομισιόν άργησε να ευαισθητοποιηθεί για το θέμα. Δεν πέρασε στην πράξη με κυρώσεις ενάντια όσων κρατών μελών παραβιάζουν τις συμφωνίες μετεγκατάστασης και θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και η σκληρή γλώσσα δεν αρκούν. Τόσο καιρό, αντί η ΕΕ να δράσει με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, έριχνε διακριτικά νερό στον μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μιλώντας για ασφάλεια και τρομοκρατία λόγω των προσφύγων.

Όταν η ΕΕ έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό και να δράσει με βάση αυτά, προχώρησε στην απάνθρωπη και ντροπιαστική συμφωνία μετεγκατάστασης με την Τουρκία. Τώρα προσπαθεί μάλιστα να κλείσει και άλλες τέτοιες συμφωνίες με γειτονικές χώρες. Αντί να δράσει με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, διάλεξε τον μιλιταρισμό, την αύξηση των κονδυλίων και της δύναμης της FRONTEX και της EUROPOL και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

Με την αύξηση της EUROPOL και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, το μόνο που κατάφερε ήταν να ενδυναμώσει τα προσφυγικά ρεύματα (κυρίως από την Αφρική αυτή τη φορά) προς την Ιταλία. Περισσότερα από 2500 άτομα πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τη Μεσόγειο το 2016, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 1855 το 2015.

Χρειάζεται όμως πραγματική αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρώτ' απ' όλα να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της. Αυτό σημαίνει άμεση ειρήνευση στις περιοχές της κεντρικής Αφρικής, της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που μαστίζονται από φτώχια και πολέμους, τους οποίους μάλιστα υποθάλπουν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και η ΕΕ συμπράττει.

Να δοθούν κρατικά κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Να προωθηθούν μέτρα στην ΕΕ που να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες, θεωρήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και ενίσχυση της επανένωσης οικογενειών.

Να αρθεί άμεσα η συμφωνία ανταλλαγής προσφύγων με την Τουρκία. Να ληφθούν άμεσα κυρώσεις ενάντια σε όλα τα κράτη μέλη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Να καταργηθεί το Δουβλίνο ΙΙ, και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών των προσφυγικών ροών, ανάλογα με το ΑΕΠ του κάθε κράτους. Τέλος να δημιουργηθεί ένα κοινό σύστημα ασύλου, που να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των προσφύγων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, και ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασής τους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Αντιπρόεδρος ΕΕΑ/ΒΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα