Δεν απεργούν σήμερα οι γιατροί

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις υπέγραψαν συμφωνία με το Υπ. ΥγείαςΚαθοριστικής σημασίας για αλλαγή της στάσης της ΠΑΣΥΚΙ ήταν η συνάντησή της με τον Υπουργό Υγείας, καθώς επίσης και η υπογραφή σχετικής συμφωνίας από τον Φίλιππο ΠατσαλήΚανονικά θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια και τα κατά τόπους κέντρα υγείας, αφού απετράπη τη δωδεκάτη η εξαγγελθείσα για σήμερα 24ωρη απεργία των γιατρών. Αυτό επιτεύχθηκε κατά την καθοριστική συνάντηση που είχε η Συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών ΠΑΣΥΚΙ με τον αρμόδιο

Υπουργό Φίλιππο Πατσαλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός μεταβίβασε στους γιατρούς του δημόσιου τομέα ότι δρομολογεί την επίλυση των προβλημάτων τους και βεβαίωσε γραπτώς τη συνδικαλιστική τους οργάνωση ότι είναι έτοιμος να προσυπογράψει τη συμφωνία για τις υπερωρίες εντός 15 ημερών.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση είπε ότι αναγνωρίσαμε τα προβλήματα των γιατρών του δημόσιου τομέα και συζητήσαμε μαζί τους επανειλημμένα για να βρούμε λύσεις, προσθέτοντας ότι δώσαμε λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματα και δρομολογήθηκαν λύσεις για κάποια άλλα, αφήνοντας να νοηθεί ότι κρίνει πως τα όποια απεργιακά μέτρα εφαρμοστούν θα είναι άνευ πραγματικού λόγου.Θα επιλυθούν τα προβλήματαΟ κ. Πατσαλής ανέφερε, παράλληλα, ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ανησυχία στους γιατρούς του δημοσίου σε σχέση με την επίλυση αυτών των προβλημάτων και εξήγγειλαν απεργίες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Υγείας εμμένει στη θέση για επίλυση αυτών των προβλημάτων μέσα από νόμιμες διαδικασίες και με λύσεις που θα τους βοηθούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. «Στην τελευταία συνάντηση δόθηκαν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των γιατρών, γραπτώς», συνέχισε, αναφέροντας πως οι γιατροί εξήγγειλαν την απεργία έχοντας αμφιβολίες για την εφαρμογή από πλευράς του Υπουργείου Υγείας των μέτρων που θα επιλύσουν τα προβλήματα.

Ανέφερε δε πως κατά τη συνάντηση το Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε έτοιμο εντός 15 ημερών να υπογράψει συμφωνία για τις υπερωρίες, το ξεπάγωμα των θέσεων πέρασε από τη Βουλή και έχει επιλυθεί, ενώ στο θέμα των εκτάκτων δηλώθηκε, γραπτώς, ότι θα συζητηθεί, ώστε να εξευρεθούν καλύτεροι όροι εργοδότησης και να βοηθηθούν οι έκτακτοι να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα που συναντούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Έχουμε επιδώσει σήμερα γραπτώς τα μέτρα και τις λύσεις, που ήταν μέτρα και λύσεις που είχαμε υποβάλει και παλαιότερα, ώστε να αποφευχθεί η αυριανή απεργία», συμπλήρωσε.Η «επίμαχη» παράγραφος και τα άλλαΣε ό,τι αφορά την τελευταία παράγραφο του κειμένου συμφωνίας που αφορούσε την απεργία στην οποία αντιδρούσαν οι γιατροί, ο κ. Πατσαλής είπε πως δεν υπήρξε αίτημα από μέρους του Υπουργείου Υγείας να αποσύρουν εσαεί τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα. Διευκρίνισε ότι η θέση του Υπουργείου Υγείας είναι ότι, εφόσον έχουν δοθεί λύσεις στα εργασιακά θέματα, δεν θα επισύρεται κάθε λίγο η απειλή της απεργίας, ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της υγείας και σε μια εποχή που τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υφιστάμενα προβλήματα, πόσω μάλλον να λειτουργήσουν υπό απεργία.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το δικαίωμα της απεργίας το έχουν όλοι, μεταξύ αυτών και οι γιατροί, όμως, συνέχισε, για θέματα που συμφωνήθηκαν πριν από ένα μήνα και πριν από δύο μήνες πρέπει να σταματήσει να επισύρεται συνεχώς η απειλή για απεργιακά μέτρα. «Αυτή η θέση καταγράφεται γραπτώς και στην πρόταση που δώσαμε και αναφέρει ότι με την επίλυση αυτών των προβλημάτων αποσύρουν τα απεργιακά τους μέτρα», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα έχουν ζητήματα προς συζήτηση, τα οποία θα πρέπει να εξαντλήσουμε μέσα από δημόσιο διάλογο και, όταν εξαντληθεί ο διάλογος, χωρίς να καταλήξουμε, θα χάσουν το δικαίωμα της απεργίας».Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με νοσηλευτέςΑπαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσηλευτών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι κατά τη συνάντηση με τις πέντε συντεχνίες των νοσηλευτών συζητήθηκαν ένα προς ένα τα θέματα που εγείρουν επί των προσχεδίων για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση και επί κάποιων από τα άρθρα των προσχεδίων των νομοσχεδίων.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του επί όλων των θεμάτων που εγείρουν οι νοσηλευτές. Ο κ. Πατσαλής περαιτέρω επεσήμανε ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης επί των προσχεδίων των νομοσχεδίων και, εάν κριθεί ότι μπορούν να τροποποιηθούν διατάξεις για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση, θα γίνουν οι αλλαγές, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο κ. Πατσαλής είπε ότι αναμένει πως θα υπάρξει και άλλη συνάντηση με τους νοσηλευτές πριν διαμορφωθούν τα τελικά νομοσχέδια.Υπέγραψαν και έδωσαν τα χέριαΣημειώνεται πως η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ μετά τη συνάντησή της με τον Υπουργό Υγείας συνήλθε εκτάκτως για να λάβει την τελική της απόφαση. Έτσι, μετά από μερικές ώρες συζητήσεων αποφασίστηκε όπως οι γιατροί άρουν τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν και μεταβούν στο Υπουργείο Υγείας για υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Η συμφωνία υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια Χριστίνα Γιαννάκη και επικυρώθηκε από τον Υπουργό Υγείας. Στη συμφωνία που υπογράφηκε καταγράφονται όλα όσα Υπουργείο και ΠΑΣΥΚΙ συμφώνησαν, όπως και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους και, στην περίπτωση εκείνη που τα χρονοδιαγράμματα δεν εκπληρωθούν, δεν αποκλείεται η λήψη δυναμικών μέτρων από τους ιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα