Δεν απαγόρευσε πώληση καυσίμων σε Ελληνοκύπριους λέει ο Σουτζούογλου

Η Güneş (09.12.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι μόλις ανέλαβαν καθήκοντα στην «κυβέρνηση» βρήκαν μπροστά τους το πρόβλημα των καυσίμων, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί κατά την θητεία της προηγούμενης «κυβέρνησης μειοψηφίας», αναφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων.

Μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του Haber Kıbrıs Web TV, ο Σουτζούογλου είπε ότι ο τέως «υπουργός» αποχώρησε από τη θέση του χωρίς να λύσει το πρόβλημα και «εμείς βρήκαμε στην αγκαλιά

μας μιαν μπάλα φωτιάς».

Όταν ρωτήθηκε για την δήλωση του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας Σουνάτ Ατούν περί ρύθμισης των τιμών των καυσίμων και την δική του έκκληση προς τους πρατηριούχους στα κατεχόμενα να μην πουλούν καύσιμα σε Ελληνοκύπριους, ο Σουτζούογλου απάντησε:

«Οι προμηθεύτριες εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν καράβι λόγω της αύξησης του συναλλάγματος και της κακοκαιρίας. Λένε ότι ζημιώνουν λόγω της ψηλής ισοτιμίας του συναλλάγματος. Αυτό ήταν το πρώτο πρόβλημα που μας δυσκόλεψε όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση. Κάναμε συναντήσεις με τους προμηθευτές καυσίμων και την ένωση πρατηριούχων βενζίνης για να λύσουμε το πρόβλημα. Έπρεπε μην να έρθουμε σε ένα τέτοιο σημείο, στο οποίο ήρθαμε. Υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων. Ενώ υπήρχε πρόβλημα στην προμήθεια καυσίμων, ενώ δεν μπορούσαν να βρουν καύσιμα πολλοί κλάδοι που εξαρτούνται από τα καύσιμα και ειδικά όσοι ασχολούνται με την γεωργία, πολλά οχήματα από τον νότο ήρθαν να αγοράσουν καύσιμα. Για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η χώρα, παρακαλέσαμε να μην δίνονται καύσιμα στους Ελληνοκύπριους για 48 ώρες. Δεν θέσαμε απαγόρευση στην πώληση καυσίμων, ζητήσαμε να δίδονται περιορισμένα [καύσιμα] μετά από τα παράπονα που υπήρξαν. Ζητήσαμε μόνο να επιδειχθεί ευαισθησία για 48 ώρες. Δεν θέσαμε απαγόρευση. Μεγάλη μερίδα των σταθμών βενζίνης εφάρμοσαν αυτή την απόφαση και δεν ζήσαμε πρόβλημα. Θεωρώ ότι ήταν σωστή η απόφαση. […]

Η μηνιαία ανάγκη σε καύσιμα 26 εκατομμυρίων λίτρων στην ΤΔΒΚ, αυξήθηκε σε 31 εκατομμύρια λίτρα. Σέβομαι την αγορά καυσίμων ή άλλων προϊόντων από Ελληνοκύπριους στον βορρά. Όμως, είχαμε μιαν ειδική κατάσταση. Γι’ αυτό ζήτησα να μην πωλούνται καύσιμα στους Ελληνοκύπριους για 48 ώρες. Αν δεν προβαίναμε σε προειδοποίηση, θα σταματούσαν τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα ασθενοφόρα. Αν ήσασταν εσείς, τι θα κάνατε; Ένιωσα θλίψη για τις κατηγορίες που μου έγιναν στα ΜΜΕ σε αυτό το θέμα και για τον χαρακτηρισμό ‘ρατσιστής’. Δεν είμαι τέτοιο άτομο. Αν δεν ήμασταν αναγκασμένοι, δεν θα υποβάλλαμε τέτοια απαίτηση».

Αδύνατη η μετάβαση στο ευρώ

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, ο Σουτζούογλου είπε ότι θα λάβουν νέα οικονομικά μέτρα. Σχολιάζοντας την άποψη ότι πρέπει να περάσουν στην χρήση του ευρώ αντί της τουρκικής λίρας, ο Σουτζούογλου επεσήμανε:

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο. Πώς θα περάσουμε σε σταθερή νομισματική μονάδα;  Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις νομισματική μονάδα. Συναντήθηκα με οικονομολόγους. Δεν το θεωρούν πιθανό αυτή την στιγμή. Σε χώρες όπως εμείς που προχωρούν με βοήθειες και δανεισμό, η αλλαγή της νομισματικής μονάδας είναι σχεδόν αδύνατη και είναι περιπέτεια, είπαν».

Σημειώνοντας ότι συζήτησε με τον λεγόμενο υπουργό εργασίας το θέμα του καθορισμού νέου κατώτατου μισθού πριν τις «εκλογές», ο Σουτζούογλου είπε ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι για το θέμα αυτό και ότι θεωρεί δυνατό τον καθορισμό [νέου] κατώτατου μισθού πριν τις «εκλογές».

Αναφερόμενος στο «πολεοδομικό σχέδιο» της περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Τρικώμου και Αγίου Σεργίου, ο Σουτζούογλου είπε ότι συναντήθηκαν με αξιωματούχους του «επιμελητηρίου» που εξασφάλισε «ενδιάμεσο διάταγμα» για αναστολή της εφαρμογής του σχεδίου και πρόσθεσε:

«Τους εξηγήσαμε την σημασία του πολεοδομικού σχεδίου. Αυτό το άνοιγμα θα ανοίξει τον δρόμο να έρθουν 2 δισεκατομμύρια στερλίνες. Θα ανεγερθούν 25 χιλιάδες κατοικίες στην περιοχή».

Ο Έρχουρμαν καλεί ξανά σε μετάβαση στο Ευρώ

Η Yeni Düzen  (09.12.21)  γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν  ανέφερε πως πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ και επικρίνοντας έντονα την «κυβέρνηση», είπε ότι αν συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία της παρούσας «κυβέρνησης» για άλλα πέντε χρόνια θα πάνε προς το χειρότερο..

Μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι  Objektif Web TV, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μιαν τέτοια νοοτροπία που ούτε σχέσεις με την ΕΕ, ούτε με τα ΗΕ ούτε με τον νότο μας άφησαν».

Είπε πως η «χώρα» έχει ήδη περάσει σε ξένο νόμισμα αφού όλα τα έξοδά υπολογίζονται σε συνάλλαγμα και επανέλαβε ότι την θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μετάβαση από την Τουρκική Λίρα στο Ευρώ.

Σημείωσε ότι τα «πρωτόκολλα» που υπογράφηκαν με την «Δημοκρατία της Τουρκίας» υπογράφηκαν σε τουρκικές λίρες (TL) και ότι τα χρέη υπολογίστηκαν σε ξένο νόμισμα. Αναφέροντας ότι η άνοδος του συναλλάγματος ανατρέπει όλες τις ισορροπίες, ο Έρχουρμαν υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της αγοραστικής δύναμης. Δήλωσε επίσης  ότι η νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και μπρος.

Τονίζοντας ότι ο κύριος στόχος στη «χώρα» θα πρέπει να είναι η προστασία της αγοραστικής δύναμης του «λαού», ο Έρχουρμαν είπε:  «Πρέπει να θέσουμε ως στόχο την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Εάν δεν το κάνετε, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί. Λέγεται φτωχοποίηση, εξαθλίωση. Σημαίνει ότι η απασχόληση θα μειωθεί. Η ανεργία αυξάνεται, όπως και η μετανάστευση».

Επεσήμανε επίσης πως οι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό δεν σκέφτονται πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και κάλεσε την «κυβέρνηση» να συζητήσει με την Τουρκία τα προβλήματα που προέκυψαν με το θέμα του συναλλάγματος.

«Το θέμα είναι να καθίσουμε και να μιλήσουμε με την Τουρκία», ανέφερε ο  Ερχουρμάν, προσθέτοντας: «Θα υπολογίσεις τους μισθούς μέσω του λογιστικού συστήματος και θα διατηρήσεις την αγοραστική σου δύναμη».

Κάλεσε επίσης την «κυβέρνηση» να υιοθετήσει ένα οικονομικό όραμα και κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να φορολογείται ο κατώτατος μισθός.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Ζητούν από πρατηριούχους να μην εφοδιάζουν με καύσιμα τους Ε/κ

Keywords
Τυχαία Θέματα