Δεύτερη τουρκική γεώτρηση: Ποιοι αντέδρασαν και με ποιο λεκτικό

Η δεύτερη παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας, όπως όλα δείχνουν είναι θέμα ημερών αν όχι μερικών ωρών.

Η Λευκωσία, εν αναμονή των περιβόητων «στοχευμένων μέτρων» που ενδέχεται να λάβει η Ε.Ε κατά της Τουρκίας εξέδωσε την Δευτέρα (8/7) μια μακροσκελή και έντονα καταδικαστική ανακοίνωση, κατά των ενεργειών της Άγκυρας.

Οι χώρες και οι οργανισμοί που αντέδρασαν σε λεκτικό επίπεδο μέχρι και την Τρίτη (9/7)

ήταν η Ε.Ε δια μέσου της Υπάτης Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εκπροσώπου του ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο, καθώς επίσης και η Ελλάδα.

Το λεκτικό των αντιδράσεων

Το ύφος και το λεκτικό που χρησιμοποίησε η κάθε χώρα στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν διαφέρουν.

Πρώτη ήρθε η αντίδραση από την Ε.Ε και την Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία έκανε λόγο για «απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις παράνομες ενέργειες και να ενεργήσει σε καλό πνεύμα γειτονίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου». Στην ίδια ανακοίνωση υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, κι ότι οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα», επαναλαμβάνει. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Ισχυρή ήταν και η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τρίτης (9/7). Το ελληνικό ΥΠΕΞ  χαρακτήρισε προκλητική την συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας τη σταθερή δέσμευσή της Γαλλίας «για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και της αλληλεγγύης του προς την Κύπρο, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστή». Παράλληλα, η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία  να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθετη προς το Δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Από την πλευρά του, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ανησυχία» που προκαλεί η αναφορά για επίσκεψη «ακόμη ενός τουρκικού πλοίου για διενέργεια γεωλογικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί μόνο να εμποδίσει τις συνθήκες για μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού», αναφέρει η Ρωσία.

«Ανησυχία» εξέφρασε και η Αίγυπτος με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (9/7) αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο. Με δήλωσή του, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τουρκική στάση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο». Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, δια εκπροσώπου της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο οποίος δεν κατονομάζεται και μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την «αντίθεση του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο». «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα