Δεύτερη έξοδος στις αγορές με έντονες ανησυχίες

Τη διαδικασία νέας εξόδου στις αγορές, την 2η εντός του 2015, τρέχει η κυβέρνηση. Ήδη, προσέλαβε 4 διεθνείς συμβούλους για να διοργανώσουν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές στην Ευρώπη.

Το ΥΠ.ΟΙΚ. επιδιώκει να αξιοποιήσει τις χαμηλές αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων. Κοντά στο 3,2% είναι η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2020 και λίγο πιο πάνω από το 3,4% του ομολόγου που λήγει το 2022. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι η άντληση πέραν του 1 δις με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Τον περασμένο Απρίλιο, η Κύπρος

άντλησε 1 δις εκδίδοντας 7ετή ομόλογο με επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%.

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την προσπάθεια εξόδου στις αγορές, τονίζοντας πως αν στεφθεί με επιτυχία, θα βγούμε από το μνημόνιο, όπως προνοείται, τον Μάρτιο του 2016.

«Αν η έκδοση των ομολόγων δεν είναι επιτυχής, αυτό θα σημαίνει ένα 2ο μνημόνιο και την παραμονή της Τρόϊκας για ακόμη 3 χρόνια. Δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε και θα συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να καταφέρουμε να φύγουμε από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, το ότι η Κύπρος μπορεί να δανείζεται από τις αγορές, δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί και τα οικονομικά προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού.

«Δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο, παρά μόνο ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί περίπου από μόνο του. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση. Δεν θα διορθωθεί από μόνο του το πρόβλημα. Έχουμε 27 δις σε ΜΕΔ. Δεν πρόκειται το πρόβλημα να διορθωθεί από μόνο του. Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και πρέπει να ακούσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», τόνισε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόταση του ΔΗΚΟ για δημιουργία φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα