Δαμιανού: Είμαστε ένα λαός προσφύγων, πρέπει οι μνήμες να διατηρούνται

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, μετά το τέλος της συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα του μεταναστευτικού.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

Το μεταναστευτικό, το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο, δύσκολο και πολυεπίπεδο ζήτημα. Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων βδομάδων, όταν βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των ροών εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισθέντων στις γειτονικές χώρες,

αλλά και σε άλλες χώρες, θεωρήσαμε ορθό να εξετάσουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική γύρω από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Στη δική μας αντίληψη, υπάρχουν ζητήματα άμεσης διαχείρισης, υπάρχουν ζητήματα σχεδιασμού και βεβαίως υπάρχουν και ζητήματα αντίληψης, προσέγγισης και φιλοσοφίας. Είναι απαραίτητη η αποτελεσματική εξέταση των αιτήσεων. Για εμάς είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανθρώπινη και όχι η απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών. Είναι επίσης δεδομένο ότι απορρίπτουμε αναφανδόν ρατσιστικό, μισαλλόδοξο και ακραίο λόγο και ρητορική, που κατά διαστήματα εκφράζεται γύρω από αυτά τα ζητήματα. Και βεβαίως το πιο καθοριστικό στην εξίσωση είναι η πιο αποτελεσματική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία επιτέλους θα πρέπει να επιδείξει την αναγκαία αλληλεγγύη και με τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και εν γένει να υιοθετήσει πολιτικές οι οποίες να οδηγούν σε μια ισομερή μεταχείριση των μεταναστευτικών ροών, διότι προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι τα προβλήματα στις χώρες καταγωγής και προέλευσης που τους οδήγησαν σε μετανάστευση και προσφυγιά.

Και επειδή αυτά που λέμε πρέπει να τα εννοούμε κιόλας, ότι είμαστε ένας λαός προσφύγων και μεταναστών, πρέπει οι μνήμες να διατηρούνται και να μας οδηγούν, όπως και οι διεθνείς μας υποχρεώσεις σε σωστή, δίκαιη και νόμιμη μεταχείριση όλων των ανθρώπων που κατέληξαν να βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ερχόμενη βδομάδα, η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει αυτή την συζήτηση, έχοντας καλεσμένους μια σειρά από αξιωματούχους του κράτους, περιλαμβανομένου και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αλλά και ενός μεγάλου αριθμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, ασφαλώς της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα δεδομένα. Σκοπός της Επιτροπής, μέσω αυτής της συζήτησης, είναι μακριά από λαϊκισμούς και ακρότητες, όπως εκφράζονται με λύπης παρατηρούμε, σε κάποιες άλλες υποεπιτροπές που ασχολούνται με τα ζητήματα, να αποδοθεί η αντικειμενική πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα να την μοιραστούμε και με τους Κύπριους πολίτες.

Σε ερώτηση τέλος δημοσιογράφου αναφορικά με τοποθέτηση βουλευτή του ΑΚΕΛ ενώπιον της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών απάντησε ότι οι δηλώσεις του κ. Πυρίλλη εκπέμπουν μισαλλόδοξο λόγο και ανάλογες δηλώσεις δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το ΑΚΕΛ.

Διαβάστε επίσης: Ανακάλεσε για ασυνόδευτα παιδιά ο Φακοντής –«Ατυχής οι αναφορές μου»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δαμιανού, Είμαστε,damianou, eimaste