«Δάκτυλα Covid»: Η σπάνια παρενέργεια του οργανισμού κατά του ιού

Μετά από μια μελέτη στο Παρίσι, οι ερευνητές έχουν καλύτερη κατανόηση του γιατί μερικοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τον COVID-19 εμφανίζουν φλέβες  που μοιάζουν με κόκκινο ερέθισμα στα δάκτυλα των ποδιών.

Το δέρμα φαίνεται κόκκινο ή μοβ, μερικές φορές με ανυψωμένα εξογκώματα ή τραχύ δέρμα. Συχνότερα συμβαίνει σε παιδιά και εφήβους. Μερικοί το θεωρούν ανώδυνο, αλλά για άλλους, μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, με πύον, φουσκάλες και πρήξιμο που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο ώστε να καθίσταται αδύνατο να φοράτε παπούτσια. Μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και τις περισσότερες φορές

διαλύεται μόνο του, αλλά οι συνεχείς περιπτώσεις μπορούν να απαλυνθούν με συνταγογραφούμενες κρέμες ή άλλα φάρμακα.

Οι ασθενείς με αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια ενδέχεται να μην έχουν τα τυπικά συμπτώματα COVID όπως βήχας, πυρετός και απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση. Τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με τον COVID μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα με μακρά COVID και σε άτομα που δεν έχουν άλλα συμπτώματα, οπότε η σύνδεση με τον ιό μπορεί να χαθεί.

Ωστόσο, το λεγόμενο «πόδι covid» εμφανίζεται λιγότερο συχνά τώρα που πολλοί άνθρωποι εμβολιάζονται ή έχουν κάποια ανοσία από μια προηγούμενη περίοδο του ιού, αλλά φαίνεται επίσης ότι εμφανίζεται λιγότερο συχνά με την παραλλαγή Δέλτα.

The skin looks red or purple, sometimes with raised bumps or rough skin. It most often happens in children and teens. #COVID19 https://t.co/q1tTyZDATC

— Edmonton Journal (@edmontonjournal) October 6, 2021

Ερευνητές στη Γαλλία διαπίστωσαν μέσω μιας μικρής μελέτης παρατήρησης του Απριλίου 2020 που βασίστηκε σε αιματολογικές και δερματικές εξετάσεις 50 ατόμων στο νοσοκομείο Saint-Louis στο Παρίσι, ότι το «COVID toe» προκύπτει από τη μετάβαση δύο τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος σε κατάσταση επίθεσης για την καταπολέμηση του ιού, αναφέρει το bbc

Η μία είναι μια αντιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και η άλλη είναι ένας τύπος αντισώματος που δεν επιτίθεται μόνο στον ιό αλλά και στα κύτταρα και τους ιστούς του ατόμου.

Τα κύτταρα που καλύπτουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται επίσης, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα