ΧΥΤΥ- ΧΥΤΑ: Δεν δόθηκε η ευκαιρία σε Helector να δώσει θέση της

Με την υποβολή του συνηγόρου υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus, Γιώργου Παπαϊωάννου, ότι η αστυνομία έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους υπόπτους στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, πριν τη δίωξή τους, να δώσουν τη θέση τους σε ό,τι το επιλήψιμο τούς καταλογίζετο, με εξαίρεση την εταιρεία που υπερασπίζεται,

συνεχίστηκε σήμερα η αντεξέταση του Υπαστυνόμου Γιάννου Κωνσταντίνου ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, και ήταν αυτός που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα που παρέδωσε ο τέως Διευθυντής της Helector Cyprus Ιωάννης Κοκότσης στην αστυνομία, και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν, και εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια που εκδόθηκαν.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργος Παπαϊωάννου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι από τις 04/03/2016 -με δεδομένη την υπόθεση που διερευνούσε η ανακριτική ομάδα σε βάρος και της Helector Cyprus- θα έπρεπε να της γνωστοποιηθεί ότι ήταν ύποπτη διάπραξης ποινικών αδικημάτων και να της δοθεί η δυνατότητα μέσω ανάκρισης να προβάλει με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό της τις δικές της θέσεις προς διερεύνηση.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια ανάκριση θα αποκάλυπτε πτυχές της υπόθεσης, που θα έπρεπε να διερευνήσουν οι ανακριτικές αρχές. Συνέχισε λέγοντας ότι καμιά ερώτηση ανακριτικής ή άλλη μορφής υποβλήθηκε προς την Helector Cyprus, σχετική με τα αδικήματα για τα οποία έχει διωχθεί, δηλαδή για δεκασμούς στους οποίους φέρεται να ενέχεται, για την εύνοια της οποίας φέρεται να έχει τύχει, για τις συνωμοσίες που της καταλογίζονται, για τις πλαστογραφίες και την τήρηση ψευδών λογαριασμών που τής καταλογίζονται, και άλλα.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε εκ νέου στη «βεβιασμένη παραχώρηση ασυλίας» από την αστυνομία σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη υπόθεση, για να προσθέσει ότι, και αν ακόμα η αστυνομία κατείχε στοιχεία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, μετά την απόλυσή τους δεν προέβη σε καμιά ανάκριση, για να μην επηρεάσει τα μετέπειτα σχέδιά της και να μην εξουδετερώσει τη μαρτυρία όσων τούς έχει παραχωρηθεί ασυλία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και μετατρέπεται σε μάρτυρας κατηγορίας», σημείωσε ο δικηγόρος της Helector Cyprus.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι το ποιος θα κληθεί ως μάρτυρας σε μια υπόθεση το αποφασίζει μόνο η Νομική Υπηρεσία, για να σημειώσει ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας, είχε καταγράψει στο σημείωμα που στάλθηκε στην εισαγγελία 18 πρόσωπα ως ύποπτα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τους είχε δοθεί ασυλία.

Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου υπέβαλε στον Γιάννο Κωνσταντίνου ότι πριν την παραχώρηση ασυλίας, έπρεπε να ελέγξει τα τραπεζικά δεδομένα του Ιωάννη Κοκότση, καθώς και της συζύγου του, της Μαρούλας Νικολάου, μητέρας του Κοκότση, του Αθανάσιου Κατρή, πρώην Διευθυντή της μητρικής εταιρείας ΗΛΛΕΚΤΩΡ στην Ελλάδα, της εταιρείας NACUFREIGHT LTD και του Γιώργου Γεωργίου, καθώς επίσης της εταιρείας Silver Stone, που άνηκε στη σύζυγο του Κοκότση.

Απαντώντας, ο μάρτυρας ανέφερε πως έχει απαντήσει πολλές φορές ενώπιον του δικαστηρίου, για το πώς και πότε ήρθαν στην κατοχή του τα συγκεκριμένα τραπεζικά δεδομένα.

Τέλος, ο κ. Παπαιωάνου γνωστοποίησε στον μάρτυρα ότι η Μαρουλα Νικολάου είναι η μητέρα του Ιωάννη Κοκότση, υποβάλλοντάς του ότι στον λογαριασμό της έγινε μεταφορά χρημάτων με ποσά των 237 χιλιάδων ευρώ, 140 χιλιάδων και 40 χιλιάδων ευρώ σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ο Γιάννος Κωνσταντίνου είπε πως πρώτη φορά ακούει ότι η Μαρούλα Νικολάου είναι μητέρα του Κοκότση, για να προσθέσει πως ούτε για τα συγκεκριμένα ποσά γνωρίζει, αφού δεν έγινε διερεύνηση από πλευράς της αστυνομίας.

Ακολούθως, ο δικηγόρος υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων ΑΕ, Κρις Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Θεοφάνη Λώλου, κάνοντας μια αναδρομή στο τι προηγήθηκε της σύλληψής του.

Ανέφερε στο δικαστήριο πως ο Θεοφάνης Λώλος εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην Κύπρο μόνος του και να καταθέσει, εντούτοις το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τον ίδιο τον Γιάννο Κωνσταντίνου στο αεροδρόμιο της Αθήνας, από όπου τον μετέφερε στην Κύπρο.

Ερωτηθείς αν η αστυνομία αναζήτησε τον Θεοφάνη Λώλο στα γραφεία που διατηρεί η Enviroplan στη Λάρνακα, πριν την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο μάρτυρας απάντησε πως δεν θυμάται.

Επίσης, ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον κ. Τριανταφυλλίδη εάν γνωρίζει ότι η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο για το ΧΥΤΑ Πάφου είχε υποβάλει αίτημα προς το κράτος για πληρωμή 17 εκατομμυρίων και η Enviroplan (σύμβουλος του κράτους) το είχε απορρίψει, και απάντησε πως δεν έχει αμφιβολία ότι έγινε.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, στις 09:00, με την εξέταση νέου μάρτυρα από την Κατηγορούσα Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα