ΧΥΤΥ Κόσιης–ΧΥΤΑ Πάφου: Στο επίκεντρο καταστροφή τεκμηρίων

Με την αγόρευση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου, για το θέμα της καταστροφής συγκεκριμένων τεκμηρίων της υπόθεσης, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Φεβρουαρίου του 2018, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο κ. Κέκκος εξέφρασε τη θέση πως το δικαστήριο ορθά εισηγήθηκε να αξιοποιηθεί

το ένα σετ αντιγράφων του Δικαστή Σταύρου Σταύρου για συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι όλα τα αντίγραφα είναι ίδια με τα πρωτότυπα και είναι στη διάθεση των δικηγόρων υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται πως από την πυρκαγιά του περασμένου Φεβρουαρίου καταστράφηκαν 295 έγγραφα, που αποτελούν τεκμήρια στην υπόθεση, με αποτέλεσμα η υπεράσπιση να προβάλει προσκόμματα.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή δικάσιμο, τέθηκε από μερίδα δικηγόρων η εισήγηση για επανακλήτευση όλων ή κάποιων εκ των μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση ή ακόμα και καταχώρηση εκ νέου της υπόθεσης, για σκοπούς διασφάλισης δίκαιης δίκης.

Η εισήγηση των δικαστών όπως τους δοθούν αντίγραφα από το δικό τους υλικό δεν άφησε ικανοποιημένους τους συνηγόρους, οι οποίοι, παρόλο που είχαν δεχθεί την πρόταση του δικαστηρίου για επιθεώρηση των τεκμηρίων για σκοπούς σύγκρισης με εκείνα που οι ίδιοι κατέχουν, εντούτοις, κατά τη χθεσινή συνεδρία, υποστήριξαν ότι ενδεχομένως, με την προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να ελλοχεύει κίνδυνος ως προς τα δικαιώματα των πελατών τους.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε στο δικαστήριο ότι όσα τεκμήρια κατατέθηκαν πήραν αριθμό και περιγραφή και συμπεριλήφθηκαν σε κατάλογο, χωρίς, όπως είπε, η υπεράσπιση να φέρει οποιαδήποτε ένσταση.

Επίσης, είπε πως αντίγραφα των τεκμηρίων δόθηκαν σε όλους τους παράγοντες της δίκης, για να σημειώσει ότι όλοι κατέχουν όσα τεκμήρια κατατέθηκαν.

Αναφερόμενος στις θέσεις των συνηγόρων ως προς την εισήγηση του δικαστηρίου να ακολουθηθεί η διαδικασία ανασύστασης των τεκμηρίων με το σετ αντιγράφων που κατέχει ο Δικαστής Σταύρος Σταύρου, ο κ. Κέκκος είπε πως οι θέσεις των δικηγόρων δεν έχουν έρεισμα, προσθέτοντας, ακόμα, ότι η θέση να μετατραπεί ο Δικαστής Σταύρου σε μάρτυρα αν γίνει αποδεκτή η εισήγηση του δικαστηρίου δεν ευσταθεί.

Επιπλέον, είπε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει δικονομική πρόνοια για ένα τέτοιο ζήτημα δεν ενοχλεί και ότι η απόφαση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου.

«Δεν μπορεί μια δίκη να οδηγηθεί σε τέλμα επειδή προέκυψε αυτό. Τα εργαλεία (αντίγραφα) υπάρχουν μπροστά μας για να συνεχιστεί η δίκη», είπε ο κ. Κέκκος.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η Κατηγορούσα Αρχή είναι διατεθειμένη να προσφέρει το δικό της σετ με αντίγραφα, ώστε να εξυπηρετηθεί η ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει με ενδιάμεση απόφαση στις 18 Απριλίου του 2018, στις 09:00.

Ως εκ τούτου, οι προγραμματισθείσες ημερομηνίες 16 και 17 Απριλίου για συνέχιση της διαδικασίας ακυρώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Keywords
Τυχαία Θέματα