“Χρυσάφι" ο Ιανουάριος-Οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν

Ο Φεβρουάριος κλιματικά δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παρελθόντα Ιανουάριο τόσο από πλευράς αθροιστικής βροχής όσο και θερμοκρασίας. Κατά το μήνα αυτό η ατμόσφαιρα έχει ήδη τα χειμερινά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σημαντικά αυξημένη.

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά

χαρακτηριστικά του Φεβρουαρίου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Εποχική πρόγνωση για τον Φεβρουάριο

Το γενικό θερμοκρασιακό χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου για την Κύπρο, από ότι φαίνεται από την εποχική πρόγνωση, αναμένεται ότι θα είναι οι πάνω από τις κανονικές για την περίοδο θερμοκρασίες (υψηλότερες κατά περίπου 1 με 2°C), το οποίο αποτελεί θερμοκρασιακό χαρακτηριστικό και στις πλείστες γειτονικές περιοχές, χωρίς όμως να αποκλείονται και περίοδοι με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα κανονικά για τον μήνα επίπεδα.

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Ιανουαρίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι τον Ιανουάριο οι μέσες θερμοκρασίες, τόσο οι μέσες μέγιστες όσο και οι μέσες ελάχιστες που καταγράφηκαν ήταν πολύ κοντά στις κανονικές. Καταγράφηκαν αρκετές ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μεγίστων όσο και των ελαχίστων (με απόκλιση πέραν των 4°C από τις κανονικές) σε σχεδόν όλους γενικά τους σταθμούς αναφοράς.

Αναφορικά με την αθροιστική βροχή φαίνεται ότι ο Ιανουάριος κατέγραψε μεγάλο ύψος αθροιστικής βροχής. Για το Ιανουάριο, η μέση επιφανειακή κατανομή έφτασε τα 155,5mm (187% της κανονικής).

Για όλες τις ημέρες του μήνα Ιανουαρίου, εκτός από τις 9, 11, 17, 18, 20, 21 και 25 του μήνα, καταγράφηκαν τοπικές βροχές που τις πλείστες φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 1, 2, 5, 7, 8, 13, 16, 22, 30 και 31 Ιανουαρίου. Επίσης και πάλι βάση των προκαταρκτικών δεδομένων, χιονόπτωση σημειώθηκε στις περιόδους 1-8, 13-16, στις 19, 23, 27, 30 και 31 του μήνα. Στις 2, 14 και στις 15 του Ιανουαρίου είχαν εκδοθεί κίτρινες προειδοποιήσεις EMMA που αφορούσαν βροχές και καταιγίδες και στις 15 Ιανουαρίου είχε εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση EMMA που αφορούσε δυνατούς άνεμους.

Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν μεταξύ του 71-89%.

Keywords
Τυχαία Θέματα