Χριστοφόρου-Συλικιώτης για ενεργειακά και θέματα ασφάλειας (VID)

Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά και συγκεκριμένα για τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Νοble-Delek συζήτησαν στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης. Μεταξύ άλλων, κατέθεσαν τις απόψεις των κομμάτων τους για τα θέματα ασφάλειας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και υπευθυνότητα στα θέματα ενέργειας. Μοναδικό στήριγμα και ισχυρό στήριγμά μας αυτή τη στιγμή

είναι η Ε.Ε., που στήριξε τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς μας», είπε ο κ. Χριστοφόρου, υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας ότι «θα πρέπει όλοι σε πνεύμα σύνεσης να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις»,.

«Δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Υπάρχει ένα στοιχείο αυτοσχεδιασμού», είπε, από την πλευρά του, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με τη Noble, ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ ζητά μια ολοκληρωμένη ενημέρωση.

«Έγινε συνάντηση στο Προεδρικό και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με εμπειρογνώμονες των κομμάτων και έγινε σύσκεψη από την οποία δεν πήραμε στοιχεία», είπε.

Γι’ αυτό και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, είπε, ζήτησε να καθοριστεί συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας στις 31 Αυγούστου και θέσαμε και κάποια ερωτήματα.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, μάλιστα, πως γίνονται διαρροές και γίνονται γνωστά μέσω Προεδρικού αριθμοί και ποσά.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τη Noble και την Delek, είπε πως ενέχεται ο κίνδυνος να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τη διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια με άλλες εταιρείες που είναι ήδη ισχυρά.

Για την επερχόμενη γεώτρηση της Exxon Mobil είπε πως ενδεχόμενη ανακάλυψη αλλάζει όλα τα δεδομένα και θα τεθεί πλέον επί τάπητος και η ρεαλιστική προοπτική της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στο νησί.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δοθεί και έμφαση στα ζητήματα άμυνας και η Κύπρος να αποκτήσει μέσα προστασίας, ο κ Συλικιώτης ισχυρίστηκε πως η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να τα αποκτήσει.

Μεταξύ άλλων, είπε πως, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν έντονα κατά των τουρκικών προκλήσεων, εντούτοις η Κομισιόν δεν είχε μια τέτοια στάση.

«Παράλληλα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, πρέπει να στέλνουμε και το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Συλικιώτης. Από την πλευρά του, ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως αυτό που μας προσδίδει πραγματική άμυνα είναι η ένταξή μας στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα