Ιωάννου: Πολλά ΣΠΙ εφάρμοζαν τοκογλυφικές πρακτικές

Κατάθεση ενώπιον της αρμόδιας Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού δίνει αυτή την ώρα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Όσον αφορά στις καταγγελίες που δέχθηκε από πελάτες του Συνεργατισμού σε σχέση με "καταχρηστικά επιτόκια", ανέφερε ότι πολλά Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) ακολουθούσαν "τοκογλυφικές πρακτικές", με τις πρώτες περιπτώσεις που ο ίδιος εντοπίζει να χρονολογούνται από το 2015 και οι οποίες τελούσαν "σε πλήρη αντίθεση" με τη φιλοσοφία του Συνεργατισμού.

Όπως είπε, τόσο η συχνότητα όσο και η διάρκεια του φαινομένου,

ενδεχομένως να σημαίνει ύπαρξη ποινικών αδικημάτων, διερωτώμενος "ποιος ζήτησε την αλλαγή της φόρμουλας στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας" και "κατά πόσο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπείας για έγκριση της εν λόγω αλλαγής" και αν αυτή εν τέλει εγκρίθηκε σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

"Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στο σύστημα, τόσο πριν το 2013 όσο και μετά", είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν συνέπειες που συνέβαλαν στη δημιουργία των μετέπειτα προβλημάτων στον Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, ο οργανισμός έχασε την έννοια του "Συνεργατικού Ιδρύματος" από το 2013, όταν κι έγινε μια κανονική εμπορική τράπεζα.

Σε σχετική παρατήρηση της Επιτροπής ότι από πλευράς Τράπεζας έγινε μια πολύ κακή διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου, ο κος Ιωάννου απάντησε ότι τεχνικά συμφωνεί.

Ερωτηθείς, εφόσον το κόστος για τους πελάτες της Τράπεζας ήταν τόσο μεγάλο, γιατί η υπόθεση δεν στάλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για πιθανή τοκογλυφική δραστηριότητα, απάντησε ότι ο ίδιος επέλεξε να μην στείλει την υπόθεση, έχοντας ως κύριο μέλημα την αποζημίωση των πελατών και όχι τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Επισήμανε δε ότι από τα ΣΠΙ δεν τηρήθηκε η οδηγία την οποία εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Ανέφερε δε ότι ο ρόλος του είναι εντελώς ανεξάρτητος και ως εκ τούτου δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει οποιονδήποτε προτού εκδώσει αποφάσεις. Ωστόσο, τόνισε πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ως Επίτροπος.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι βάσει των σύγχρονων δεδομένων και συνθηκών εποπτείας, ο Συνεργατισμός δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τον χαρακτήρα που είχε, αλλά θα έπρεπε να γίνει μια διαχείριση της Τράπεζας με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος ή τη λιγότερη δυνατή ζημιά για το κράτος.

"Αν είχε γίνει καλύτερη διαχείριση, θα μπορούσαν να διασωθούν κάποιες πολύ αξιόλογες Συνεργατικές οντότητες οι οποίες είχαν βοηθήσει και βοηθούν τα μέγιστα τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου", είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα