Χριστοδουλίδης: Ο Ακιντζί να προσέλθει στη συνάντηση

Το «παρών» θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση των ηγετών της Πέμπτης, όπως επιβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρίσκεται και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, έτσι ώστε «να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά και στις διαφωνίες που έχουμε ενώπιον μας και να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος».

Σε δηλώσεις

του σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, μετά και την αποχώρηση του κ. Ακιντζί από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, τονίζοντας πως «οι συνεχείς δημόσιες δηλώσεις και οι συνεχείς προσωπικές αναφορές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι εύστοχες. Στο τραπέζι των συζητήσεων όλοι θα κριθούμε και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητα του Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν καθόλου συναντήσεις μεταξύ διαπραγματευτών αυτές τις μέρες, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι εκείνο που υπάρχει τώρα προγραμματισμένο είναι η συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη.

«Ευελπιστούμε να παρευρεθεί και ο κ. Ακιντζί, ούτως ώστε να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά και στις διαφωνίες που έχουμε ενώπιον μας και να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει πως πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαφωνήσει με τη Βουλή, ο κ. Χριστοδουλίδης απέφυγε να υπεισέλθει σε ενός τέτοιου είδους διάλογο με τέτοιες αναφορές.

«H ουσία είναι ότι ο κ. Ακιντζί έλεγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η απόφαση της Βουλής λήφθηκε με οδηγίες του Προέδρου. Ο δε Πρόεδρος εξήγησε στον κ. Ακιντζί τις διαφορές ανάμεσα σε Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία. Τώρα βλέπουμε τον κ. Παπαδόπουλο να υιοθετεί το ίδιο επιχείρημα που υιοθέτησε ο κ. Ακιντζί: ότι όλα όσα γίνονται στη Βουλή είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ ήμουν παρών στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου. Όταν ξεκίνησε η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ομόφωνης απόφασης από το Σώμα (κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου), ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στο εν λόγω επιχείρημα. Υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Υπήρξαν δύο αντιδράσεις. Η μία ήταν ότι αυτό το θέμα αφορά το Κοινοβούλιο και θα πρέπει να συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Υπήρξε και αντίδραση από αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος, που είπε ότι γενικότερα, η δική τους προσέγγιση ήταν ενάντια στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Νομοθετική στην Εκτελεστική εξουσία. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συζητηθεί εκεί και θα ληφθεί υπόψη. Αυτό είναι το ένα θέμα», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το δεύτερο θέμα είναι η έκκληση προς την τουρκική πλευρά, προς τον κ. Ακιντζί, καλώντας τον να είναι παρών στη συνάντηση της Πέμπτης.

«Εδώ και δέκα μέρες συζητούμε ένα θέμα για το οποίο έχουμε τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί πολλές φορές. Το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, αναφορές και τέτοιου είδους προσεγγίσεις», τόνισε.

Αναφορικά με το αν η τουρκική πλευρά μπορεί να πειστεί απλά από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας γι’ αυτό το θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτός δεν κάνει δηλώσεις βάσει του τι ζητούν να ακούσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο Πρόεδρος έχει διαχρονικά αποδείξει ότι μιλά δημόσια και εκφράζει τις δικές του απόψεις. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα περί της διαφωνίας του διαχρονικά και για την ουσία της απόφασης, παραθέτοντας συγκεκριμένους λόγους γιατί διαφωνεί. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έλαβε μια πρωτοβουλία. Είχαμε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ξεκίνησε τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο. Από τότε έχουν περάσει δέκα μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η τουρκοκυπριακή πλευρά ακύρωσε συναντήσεις των διαπραγματευτών και ομάδων εργασίας. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με την αποχώρηση του κ. Ακιντζί στην τελευταία συνάντηση. Δεν λύνεται έτσι εύκολα το Κυπριακό. Θα πρέπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης, να δούμε πώς ξεπερνούνται οι διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα που απομένουν», ανέφερε.

Είπε, επιπλέον, ότι οι συνεχείς δημόσιες δηλώσεις και οι συνεχείς προσωπικές αναφορές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι εύστοχες, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των συζητήσεων «όλοι θα κριθούμε και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητα του Προέδρου για επίλυση του Κυπριακού. Το έχει αποδείξει διαχρονικά και πιο συγκεκριμένα στις συζητήσεις αυτούς τους 22 μήνες».

Τέλος, στην ερώτηση αν ο ίδιος πιστεύει ότι θα κατευναστούν τα πνεύματα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η εδώ παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

«Από εκεί και πέρα, να μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι μετά από συστηματική προσπάθεια της δικής μας πλευράς, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που επιδιώκαμε διαχρονικά. Εδώ και αρκετό καιρό συζητάμε την κατάργηση του απαράδεκτου συστήματος εγγυήσεων του 1960 και αυτές οι προσεγγίσεις υιοθετούνται από όλα τα κράτη που ενδιαφέρονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ενδεχομένως, όμως, κάποια πράγματα που γίνονται από τη δική μας πλευρά να χρησιμοποιούνται ως αφορμές για ενίσχυση των επιχειρημάτων της τουρκικής πλευράς, η οποία διαβλέπει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων οι θέσεις της περί τουρκικών εγγυήσεων, παραμονής στρατού στην Κύπρο, δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να δούμε την ουσία, η οποία είναι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα