«Χρειαζόμαστε 500 εκ. στερλίνες για τουρκοποίηση της Μόρφου»

Το κόστος μετατροπής της Μόρφου σε τουρκοκυπριακή γη θα κοστίσει 500 εκατομμύρια στερλίνες, δήλωσε ο «πρόεδρος» της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα Ayfer Erkmen, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα Diyalog. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις ως παραχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας πως για να συμβεί αυτό, η κατοχική κυβέρνηση πρέπει να περάσει τον φορολογικό νόμο βελτίωσης και να δημιουργήσει πόρους για την καταβολή αποζημίωσης στους Ελληνοκύπριους που διαθέτουν γη στα βόρεια της Κύπρου.

Ο

Ayfer Erkmen δήλωσε στην εφημερίδα ότι το σύνολο της περιοχής της Μόρφου είναι 270 χιλιάδες σκάλες και ότι 365 ελληνοκυπριακές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας για 50.000 δολάρια. «Αν στο πρώτο στάδιο καταλήξουμε σε αυτούς τους 365 φακέλους, το ένα πέμπτο του εδάφους της Μόρφου θα περάσει στο τουρκικό τμήμα τίτλων ιδιοκτησίας», είπε, υποστηρίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα αναλάβουν δράση και άλλοι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι της Μόρφου.

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε ως "αβάσιμους" τους ισχυρισμούς στον ελληνοκυπριακό Τύπο ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων είναι αναρμόδια. Ο Erkmen υποστήριξε ότι οι πληρωμές αποζημίωσης συνεχίζονται και θα ενταθούν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της επιτροπής. «Το δικαστήριο δεν πληρώνει χρήματα. Λαμβάνει αποφάσεις. Η εκτέλεσή τους εξαρτάται από την κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει επιβράδυνση των πληρωμών. Το κόστος των 166 αποφάσεων που έχουν ληφθεί είναι περίπου 76 εκατομμύρια στερλίνες και αυτό εξακολουθεί να εκκρεμεί. Μας είπαν ότι αυτές οι πληρωμές θα γίνουν μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός», είπε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατατέθηκαν 22 αιτήσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και ότι 12,2 εκατομμύρια λίρες είχαν χορηγηθεί στον προϋπολογισμό της Επιτροπής, που είναι «πολύ λίγα χρήματα». «Με αυτούς τους αριθμούς, το κόστος των 166 αποφάσεων μπορεί να καταβληθεί σε πέντε χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη τον «βελτιωτικό φόρο» για να πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης μελών του ψευδοκράτους στην Άγκυρα συζητήθηκε το ποσοστό του 15% σχετικά με αυτόν τον φόρο.

Ο Εrkmen είπε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την Diyalog, ότι οι πληροφορίες πως Ελληνοκύπριοι πωλούν τα ακίνητά τους σε πολίτες της ΕΕ είναι σωστές, και ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια και περίπου το 8% αυτής της ακίνητης περιουσίας έχει κατατεθεί στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποζημίωση της περιουσίας και πρόσθεσε ότι το 51% των 365 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για την περιοχή της Μόρφου ολοκληρώθηκαν.

«Όσο περισσότερη γη είναι "τουρκοποιημένη", το δικαίωμα της ελληνοκυπριακής πλευράς να ζητήσει γη στον βορρά θα καταργηθεί. Ειδικά η Μόρφου. Πρόκειται για μια έκταση 48.000,393 donums (σκάλες). Αυτές πρέπει να αγοραστούν άμεσα. Πρέπει να ξεκινήσουμε πρωτίστως με τη Μόρφου. Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν συνεχώς την επιστροφή της Μόρφου. Εάν την τουρκοποιήσουμε το συντομότερο, η Μόρφου θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αφού οι Ελληνοκύπριοι πωλήσουν την περιουσία τους, γιατί να έρχονται πλέον στον βορρά;», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα