ΑΝΑΛΥΣΗ: Το πιο επικίνδυνο σενάριο για την Κυπριακή ΑΟΖ

Μπορεί το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να άφησε ικανοποιημένη τη Λευκωσία με τις σαφείς υποστηρίχτηκες αναφορές ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις ο Ερντογάν δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζει στάση.

Καλεσμένος στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, ο Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο ΤΕΠΑΚ, Πάμπος Χρυσοστόμου, υπογράμμισε αυτή τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τη Βάρνα

προέβη και πάλι σε προκλητικές δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Δεν θα υποχωρήσουμε από τους υδρογονάνθρακες

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο όπου ο Ερντογάν, αποφασίσει να μην παρενοχλήσει ένα ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να στείλει το δικό του γεωτρύπανο, ο κ. Χρυσοστόμου το χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Αυτό (το σενάριο) είναι πολλαπλάσια χειρότερο από το άλλο. Να το πούμε έτσι, με ένα απλό παράδειγμα. Είναι διαφορετικό ο γείτονας να σε εμποδίζει να πας στο χωράφι σου για να το καλλιεργήσεις και είναι εντελώς διαφορετικό πηγαίνοντας να τον βρεις μέσα να το καλλιεργεί».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, ο κ. Χρυσοστόμου ξεκαθάρισε αρχικώς ότι αυτό θα συνιστά ξεκάθαρα επέκταση της κατοχής στη θάλασσα.

Από εκεί και πέρα, σημειώνει, υπάρχουν δυο τρόποι για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Ο πρώτος είναι η αποτροπή και ο δεύτερος ο εξαναγκασμός και ο τερματισμός της ενέργειας σε περίπτωση που εκδηλωθεί.

Ο δεύτερος τρόπος, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσόστομου, δηλαδή αυτός του εξαναγκασμού και τερματισμού, προϋποθέτει στρατιωτικά μέσα και ισχύ, κάτι που όμως Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος, στο επικίνδυνο σενάριο που ο Ερντογάν στείλει γεωτρύπανο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, θα δράσει μόνο μέσα στο διπλωματικό και νομικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα