Χουριέτ: Η Τουρκία πρέπει συζητήσει σοβαρά με τους Τ/κ

Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση με τους Τουρκοκυπρίους, αναφέρει η Barcin Yinanc σε δημοσίευμα της Χουριέτ.

Βασικό θέμα της αρθρογραφίας αποτελεί η λειτουργία της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, η οποία έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αποδεκτό όργανο αποζημίωσης για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Με αφορμή την ομιλία του Μουσταφά Ακιντζί σε Οικονομικό Ινστιτούτο στην Κωνσταντινούπολη, η αρθρογράφος αναφέρει ότι μετά την κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, πρέπει να είναι πολύ

δύσκολο για κάποιον σαν τον Ακιντζί, ο οποίος έστησε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στην επανένωση του νησιού, να κρατήσει την αισιοδοξία σε ψηλά επίπεδα.

Διαβάστε όλο το κείμενο της σε μετάφραση:

«Η αποστολή του Ακιντζί, ήταν ήδη πολύπλοκη καθώς μοιραζόταν την εξουσία με μια "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα που δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης με τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

«Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει από μια, έναν Ακιντζί, ο οποίος θα προτιμούσε να μην μπει στη διαδικασία να σκεφτεί εναλλακτικές στρατηγικές για λύση του Κυπριακού και περιμένει τις Προεδρικές Εκλογές στο νότο με την ελπίδα να συνεχιστούν οι συνομιλίες και από την άλλη, μια "κυβέρνηση" η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παρούσα κατάσταση και τη συνέχιση του status quo.

Όμως το status quo είναι μη βιώσιμο καθώς οι Τ/κ συνεχίζουν να διαμένουν σε νομικά επίμαχες περιουσίες Ε/κ.

Για πολλά χρόνια η τουρκική πλευρά είχε την ταμπέλα αυτού που αντιτίθεται στις συνομιλίες για επανένωση του νησιού. Με τις πολιτικές του AKP αυτή η εικόνα ανατράπηκε και στην πορεία της τελευταίας δεκαετίας, η τουρκική πλευρά έδειξε καλές προθέσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Στην απουσία συνολικής λύσης, άρχισαν να ακούγονται φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι ήρθε ο καιρός να γίνουν βήματα προς τη νομιμότητα στην Κύπρο, με τη βοήθεια των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι παρουσιάζονται πρόθυμοι να επιλύσουν το ζήτημα των περιουσιών τους στο Βορρά.

Υπάρχουν πολλοί Ελληνοκύπριοι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μετατρέψουν τις περιουσίες τους στο Βορρά σε μετρητά, μέσω της επιτροπής ακίνητων περιουσιών την οποία θέσπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποδεκτό μέσω αποζημιώσεων.

Ωστόσο, η επιτροπή αυτή σταμάτησε να εργάζεται αποτελεσματικά, καθώς η ροή χρημάτων από την Άγκυρα παγοποιήθηκε, λόγω της προσδοκίας ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, θα τελείωναν με μια συνολική διευθέτηση.

Η επιτροπή ακίνητων περιουσιών πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί μετά και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Το θέμα ωστόσο, δεν είναι απλά να παραταθεί η θητεία της επιτροπής η οποία χρειάζεται να τεθεί σε νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η επιτροπή πρέπει να εργάζεται αποτελεσματικά. Η λειτουργία της δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την "τουρκοκυπριακή κυβέρνηση".

Να εξηγήσω τι εννοώ. Όταν ένας ελληνοκύπριος κάνει αίτηση στην επιτροπή, ζητά συγκεκριμένο ποσό χρημάτων ως αποζημίωση. Αυτή η προσφορά πάει στο «υπουργείο εσωτερικών», το οποία κάνει αντιπρόταση, η οποία συνήθως είναι πολύ χαμηλότερη από όσα ζητά ο αιτητής για την περιουσία του. Αυτό που συνήθως γίνεται, είναι μια συμφωνία η οποία είναι σαφώς χαμηλότερη από την αξία της ιδιοκτησίας σε σημερινές τιμές.

Με τη λογική του ότι η λύση απομακρύνθηκε και με το γεγονός ότι στο νότο υπάρχει οικονομική κρίση, οι ε/κ συνήθως συναινούν σε μια συμφωνία καθώς σκέφτονται "παρά τίποτα κάτι είναι κι αυτό που μας δίνουν".

Η "τουρκοκυπριακή κυβέρνηση" αντί να αφήσει την επιτροπή να λύσει αυτό το ζήτημα στη βάση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, άρχισε να δείχνει σημάδια αναβίωσης της επιλογής των ανταλλαγών. Μια επιλογή η οποία προνοεί ανταλλαγή εγκαταλειμμένων τ/κ περιουσιών στο νότο με εγκαταλειμμένες περιουσίες ε/κ στο βορρά.

Μια τέτοια επιλογή ωστόσο δεν είναι ρεαλιστική και παραμένει μυστήριο το τι κάνει την "τ/κ κυβέρνηση" να θεωρεί ότι η ε/κ πλευρά θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο ως επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, το «υπουργείο εσωτερικών», τελευταία, κάνει προσφορές πολύ χαμηλές ως αποζημίωση, με αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι αιτητές να μην τις αποδέχονται. Αυτό φαντάζει ως απροθυμία της "τ/κ κυβέρνησης" για την αποτελεσματική λειτουργία της επιτροπής περιουσιών.

Η συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με αυτό τον τρόπο θα θέσει σε κίνδυνο την αναγνώριση της επιτροπής από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προφανώς, κάποιοι Ε/κ ήδη απευθύνθηκαν στο δικαστήριο του Στρασβούργου, διαμηνύοντας ότι η επιτροπή δεν λειτουργεί πλέον ως αποτελεσματικό μέτρο αποζημίωσης. Αν το Ευρ. Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφανθεί εναντίον της επιτροπής, αυτό θα είναι καταστροφικό, καθώς θα αναιρέσει ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό από τα χέρια των τ/κ για νομιμοποίηση της κατάστασης στο περιουσιακό στο νησί.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό όχι μόνο αναγνωρισμένο από το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και για ένα μηχανισμό που κρίθηκε ως μάλλον ανέξοδη λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών για την Κύπρο.

Η "τ/κ κυβέρνηση" μέχρι τώρα πλήρωσε 255 εκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις. Όταν κανείς κάνει τα μαθηματικά και τα συγκρίνει με τον αριθμό των ιδιοκτησιών που αποζημιώθηκαν, θα δει ότι το ποσοστό σε σχέση με την πραγματική αξία των περιουσιών είναι μόλις 15%.

Η Άγκυρα, η οποία παρέχει τα λεφτά για τις αποζημιώσεις αυτές, πρέπει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση με τους Τ/κ έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν το μηχανισμό αυτό. Όμως προφανώς τέτοια συζήτηση πιθανόν να εξελιχθεί σε κάτι άσχημο, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να πει στους Τ/κ να συνεισφέρουν και αυτοί στο ταμείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα