Ακιντζί: Δεν θέλουμε να γίνουμε ο 82ος νομός της Τουρκίας

Στην Κων/λη βρίσκεται σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί, συμμετέχοντας σε συνέδριο για το Κυπριακό.

Κατά την ομιλία του ο Τ/Κ ηγέτης τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσήλωσή του για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν έχει παράλληλα τη βούληση να μπει ξανά σε μία διαδικασία χωρίς τέλος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναγνώρισε βέβαια ότι αδύνατον τώρα να περιμένει κανείς κάποιο βήμα όσο είναι σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στο ‘νότο’, κατά την έκφρασή του.

Διαβάστε

επίσης: ΚΕ: Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία για θετικό αποτέλεσμα

Εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει μία επαναξιολόγηση της κατάστασης, ενώ όσον αφορά την άλλη εβδομάδα που θα βρίσκονται μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, αναμένει από το Γ.Γ. του ΟΗΕ να τους ρωτήσει για τις σκέψεις τους στο Κυπριακό και ‘θα τη μοιραστούμε μαζί του, είναι ξεκάθαρη’, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι αυτές οι εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σημαντικές γιατί θα διαφανεί τι πραγματικά θέλουν οι Ε/κ, ενώ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι ήταν απροετοίμαστη και απρόθυμη να μοιραστεί την εξουσία και τη διοίκηση και γι’ αυτό δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Κραν Μοντανά.

«Σε μια ομοσπονδιακή λύση θα συνεχίσουν να βλέπουν ως μεγάλη υποχώρηση τον διαμοιρασμό της εξουσίας ή θα το αποδεχθούν; Πραγματικά πιστεύουν στον στόχο μιας Κύπρου στην οποία θα υπάρχει ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, ή το βλέπουν αυτό ως ένα προσωρινό στάδιο; Αυτά είναι σοβαρά ερωτήματα, τα οποία μας προκαλούν ανησυχίες», ανέφερε και έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγή νοοτροπίας των Ε/Κ. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε για ‘χαμένες ευκαιρίες’, όπως το δημοψήφισμα του 2004 ή το Κραν Μοντανά.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, είπε ότι «από το Σεπτέμβριο του 2016 ήρθαμε αντιμέτωποι με μια διαφορετική Ε/κ ηγεσία. Τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2016 στο Μοντ Πελεράν, τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, και τελικά τον Ιούνιο του 2017 στο Κραν Μοντάνα ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα συνομιλητή που δεν είχε πρόθεση, ούτε βούληση για λύση και είχε απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και την λογική. Αν καταφέραμε να φτάσουμε στην πενταμερή σύνοδο, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστική στάση της Τ/κ πλευράς για λύση και η στήριξη της Τουρκίας. Δυστυχώς, η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα συμμετείχαν σε αυτή τη σύνοδο σερνόμενες», είπε.

«Ηρθαν στη συνάντηση θεωρώντας ότι δεν θα κάναμε βήμα στο θέμα των κριτηρίων και των ποσοστών του εδαφικού, όπως διαφάνηκε. Όταν εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία, ζήτησαν διάλειμα και αποχώρησαν», ανέφερε. Ο Τ/Κ ηγέτης υποστήριξε ότι τον Νοέμβριο του 2017 η Ελλάδα έπαιξε παρόμοιο ρόλο και αφού στις 11 Ιανουαρίου παραδόθηκαν οι χάρτες στα Ηνωμένα Έθνη, στις 12 Ιανουρίου διακόπηκε αναγκαστικά η διάσκεψη επειδή η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη. Κι εκεί όπως και στο Μοντ Πελεράν έγιναν λάθος υπολογισμοί. Υπέθεσαν ότι η Τ/κ πλευρά δεν θα κατέθετε χάρτη και θα αναποδογύριζε το τραπέζι. Όταν το παιχνίδι χάλασε για εκείνους, τότε ζήτησαν διάλειμμα», είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα πήγαν στο Κραν Μοντανά με το δεδομένο ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα επεδείκνυε σκληρή στάση, δεν θα ήταν διαλλακτική και επομένως θα ήταν η πλευρά που θα είχε την ευθύνη. «Ωστόσο, είδαν τόσο από εμάς ως Τ/κ πλευρά όσο και από την Τουρκία μια στάση διαλλακτική, η οποία δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Ήρθαν και έφυγαν από τη διάσκεψη με την ίδια φράση του ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’, αλλά δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν. Αντίθετα και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είδαν για άλλη μια φορά ποια πραγματικά είναι η πλευρά που δεν θέλει λύση», δήλωσε.

Όσον αφορά τις ασφάλειες και τις εγγυήσεις, δεν είπαμε ότι ‘δεν αλλάζει ούτε τελεία, ούτε κόμμα’. Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε στις συνθήκες του 2017 τις συμφωνίες που έγιναν υπό όρους του 1960. Σε αυτό το πλαίσιο στην πραγματικότητα η εξίσωση είναι απλή: Όσο αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των δύο πλευρών, όσο αυξάνεται η συνεργασία, η ανάγκη για στρατό, η ανάγκη για εγγυήσεις θα μειώνεται. Αυτό είπαμε και το στηρίξαμε με απτές προτάσεις. Αναμφισβήτητα αυτό δεν γίνεται σε μια μέρα. Αυτό έχει μια διαδικασία. Δεν είναι με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις που θα το πετύχουμε. Δυστυχώς αυτή η λογική προσέγγισή μας δεν έγινε κατανοητή με την μαξιμαλιστική στάση (της Ε/κ πλευράς)», ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι τελικά η Ε/κ ηγεσία με την επιμονή της για ‘μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις’, αντί για λιγότερο στρατό και προσαρμογή της ύπαρξης των 40 χιλιάδων στρατιωτών στην Κύπρο και των συμφωνιών εγγυήσεων στις σημερινές συνθήκες διασφάλισε την συνέχιση αυτού που υπάρχει σήμερα. Υποστήριξε ότι τώρα χρησιμοποιείται ως σλόγκαν ‘το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις’ στην προεκλογική εκστρατεία.

“Μια λογική λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή αμοιβαία στην Κύπρο, πραγματικά θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές και για την περιοχή μας”, είπε ο Τ/Κ ηγέτης ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσαν μαζί οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη δυναμική των φυσικών πόρων του νησιού και της περιοχής. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είχε φιλικές σχέσεις όχι μόνο με τον ‘βορρά’ αλλά και με τον ‘νότο’ ως μια ολότητα. Η λύση στο νησί αναμφίβολα θα επηρέαζε θετικά και τις Ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πέραν αυτού η Τουρκία θα λάμβανε υπόψη τις σχέσεις της με το Ισραήλ οι οποίες αναπτύσσονται και ενώνοντας το φυσικό αέριο του Ισραήλ με το πιθανό αέριο στην Κύπρο θα μεταφερόταν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη δημιουργώντας μια νέα εναλλακτική για την Ευρώπη», όπως είπε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι στο σημείο που φτάσαμε συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα το ερώτημα τί θα γίνει από εδώ και πέρα. «Πάντοντε λέγεται ότι στην διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, τίθεται ή πάνω τελεία ή κόμμα. Αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουν πλέον ότι κανείς δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει με αυτό τον τρόπο για άλλα πενήντα χρόνια. Στην πραγματικότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κουραστεί με το Κυπριακό. Αλλά η πλευρά που αδικήθηκε περισσότερο από αυτό είναι η Τ/κ», είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στο μεταξύ η ζωή δεν σταματά, συνεχίζεται, λέγοντας ότι δίνει μεγάλη σημασία στα επόμενα βήματα που θα κάνει η ‘ΤΔΒΚ’ και η Τουρκία. Παρόλα αυτά, ο Τ/Κ ηγέτης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν θέλει τα Κατεχόμενα να γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα