Χουριέτ: Mε εκλογή Τατάρ, προτεραιότητα της Ε.Ε ο διαμοιρασμός εσόδων απο Φ.Α

Στη σημασία του αποτελέσματος των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα αναφέρεται άρθρο της Χουρριέτ με τίτλο «Ένα μάθημα που πρέπει να αντλήσει η ΕΕ από την ψήφο των Τ/κ»

Μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος Serkan Demirtas, τονίζει πως η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία του ψευδοκράτους σηματοδοτεί μια νέα εποχή. «Δεν θα είναι ευκολότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο νησί, αλλά οι στενοί του δεσμοί με την Άγκυρα θα κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο περίπλοκη, ιδίως δεδομένης της συνεχιζόμενης έντασης στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα

με το δημοσίευμα, οι  Βρυξέλλες και όλοι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αξιολογήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα των εκλογών «στο Βορρά», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος,  από ιστορική άποψη και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων στην ηπειρωτική χώρα από την ανατολική Μεσόγειο θα τροφοδοτήσει μόνο την ένταση. «Είναι καιρός να μοιραστούμε και να συνεργαστούμε για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική μια δήλωση του ανώτερου διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borrell, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών. ‘’Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ’’, είπε.

«Προς τούτο, προτεραιότητα του Μπόρελ θα πρέπει να είναι να πείσει την Ελληνική Κύπρ, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία  να μοιραστεί τα έσοδα από υδρογονάνθρακες με τους Τούρκους, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι ιδιοκτήτες του νησιού. Αυτός είναι ο πιο σύντομος και πιο αποτελεσματικός τρόπος εξυπηρέτησης του στρατηγικού ενδιαφέροντος της ΕΕ», καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα