Χωρίς τους Βρετανούς η Ένωση Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ

Η Ένωση Άμυνας και Ασφάλειας θα πρέπει να αναπτυχθεί χωρίς τους Βρετανούς, δεδομένου ότι στις 30 Μαρτίου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επιθυμεί, θα γίνει τρίτη χώρα όσον αφορά τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο της ΕΕ για την Ασφάλεια στο Βερολίνο, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ διευκρίνισε στο συνέδριο ότι, ως αποτέλεσμα του brexit, o υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμμετέχει πλέον σε συνεδριάσεις των Υπουργών Άμυνας

της ΕΕ. Δεν θα υπάρξει πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου που θα συνεδριάζει στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει τη διοίκηση επιχειρήσεων της ΕΕ ή να οδηγήσει ομάδες μάχης της ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ή της Ευροπόλ, δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυντικής Προστασίας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνουν τα κράτη μέλη, δεν θα συμμετέχει πλέον στη λήψη αποφάσεων ούτε στον σχεδιασμό των μέσων άμυνας και ασφάλειας.

"Όλα όσα μόλις είπα, είναι η λογική συνέπεια της κυριαρχικής επιλογής που έκαναν οι Βρετανοί. Λυπούμαστε για την ψηφοφορία αυτή, αλλά σεβόμαστε την επιλογή που έχει γίνει", σημείωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

"Το 2018 θα πρέπει να εργαστούμε στο πλαίσιο της νέας μας εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά - και μόνο αφού συμφωνηθούν οι λεπτομερείς ρυθμίσεις και οι αρχές του διαζυγίου. Σύντομα ελπίζω", σημείωσε ο Μ.Μπαρνιέ.

Αναφερόμενος, δε, στο μέλλον, σημείωσε ότι "όπως είπε η πρωθυπουργός Theresa May, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ένωση, αλλά δεν αφήνει την Ευρώπη" και "παρά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διατηρήσουμε τη στρατηγική μας ικανότητα: δεν θα υπάρξει κενό ασφαλείας στην Ευρώπη".

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτό: "Η αποχώρηση του Λονδίνου δεν θα επηρεάσει τη διμερή συνεργασία μεταξύ ορισμένων κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως σε επιχειρησιακό επίπεδο". Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ενισχυμένη μελλοντική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Εσθονία και την Πολωνία, ενώ η αποχώρηση του Λονδίνου δεν πρέπει να επηρεάσει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Theresa May διαβεβαίωσε επανειλημμένα τα κράτη μέλη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί άνευ όρων στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ο Επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ότι "οι διαπραγματεύσεις για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα σύνθετο έργο, που εκτελούμε με λογική και αποφασιστικότητα, χωρίς επιθετικότητα ή αφέλεια: δεν υπάρχει χώρος για `Schadenfreude΄ στο Brexit. Δεν υπάρχει ούτε εκδίκηση ούτε τιμωρία στην αποστολή μας".

"Η εντολή μου εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και από τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιθυμούν όλοι μια ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμένουμε αρκετή πρόοδο από το Λονδίνο στα ακόλουθα τρία σημεία: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ· ζητήματα σχετικά με τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση. Δεν είμαστε ακόμα εκεί", ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ο Μ.Μπαρνιέ.

"Οι εργασίες για τα τρία βασικά θέματα συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα σε εποικοδομητικό πνεύμα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα εντός 15 ημερών. Εάν υπάρξει πραγματική «ικανοποιητική πρόοδος», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορέσει να ανοίξει τη συζήτηση σε μια πιθανή μεταβατική περίοδο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα ορίσουν το 2018 το πλαίσιο αυτής της νέας εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο", εξήγησε.

"Ελπίζουμε ότι αυτή η μελλοντική σχέση θα είναι φιλόδοξη! Και θέλουμε την ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική ως βασικά συστατικά της", διευκρίνισε.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε μια σπάνια δήλωση προς υποστήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πρόθυμο να συμμετάσχει μακροπρόθεσμα στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

"Από την πλευρά μας, ελπίζουμε σε μια φιλόδοξη εταιρική σχέση προς το συμφέρον της Ένωσης, που θα βασίζεται σε

μία ευρεία σύμπραξη: η συνεργασία μας πρέπει να καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ασύμμετρες απειλές, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο· μια ευεργετική εταιρική σχέση: η συνεργασία μας πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσης και της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης· ​​μια ισορροπημένη εταιρική σχέση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κάνουμε διακρίσεις έναντι τρίτων χωρών", κατέληξε ο Μ. Μπραρνιέ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα