«Χωρίς Ταυτότητα»: Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται με ρατσισμό

Η Diyalog  (16.08.23) δημοσιεύει την ανακοίνωση του συνδέσμου «Χωρίς Ταυτότητα», με την οποία σχολιάζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (υπόθεση αρ. 27/2021), που έκρινε ότι δεν είναι το αρμόδιο δικαστήριο σε υποθέσεις κατά της αμέλειας της διοίκησης να απαντήσει σε αιτήσεις ιθαγένειας και ότι η υπόθεση αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία του διοικητικού δικαστηρίου.

Μιλώντας εκ μέρους του συνδέσμου, ο Τζαν Αζέρ (Can Azer) διευκρίνισε ότι το δικαστήριο δεν αξιολόγησε κατά πόσον τα τέκνα μεικτών γάμων/συμβίωσης έχουν δικαιώματα ιθαγένειας και δήλωσε τα εξής:

«Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία

έχει υιοθετήσει την αρχή της γέννησης (γραμμή καταγωγής) στην ιθαγένεια, αλλά δεν την εφαρμόζει στους Τουρκοκύπριους κάνοντας διακρίσεις με τρόπο που αντικατοπτρίζεται στη νομοθεσία της, αποτελεί το κύριο πεδίο αγώνα του σωματείου μας και των θυμάτων.

Εν ολίγοις, η ουσία του ζητήματος είναι ότι οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριφέρονται με διακρίσεις και ρατσισμό εφαρμόζοντας ή αλλάζοντας τους νόμους της χώρας με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την εθνοτική καταγωγή των πολιτών της».

Αναφέροντας ότι το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας δεν τα εμποδίζει να αποκτήσουν την ιθαγένεια που δικαιούνται, όπως υποστήριξε, ο Αζέρ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Όπως το παιδί Ελληνοκύπριου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννιέται από ένωση με Γάλλο πολίτη λαμβάνει την υπηκοότητα και των δύο γονέων, έτσι και το παιδί Τουρκοκύπριου που γεννιέται από ένωση με ξένο πρόσωπο έχει το δικαίωμα να λάβει την υπηκοότητα και των δύο γονέων (Τουρκική Δημοκρατία ή άλλη χώρα). Επιπλέον, το γεγονός ότι το παιδί είναι επίσης Τούρκος πολίτης ή πολίτης άλλης χώρας δεν αποτελεί ασφαλώς νομικό εμπόδιο για να γίνει πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ο Αζέρ δήλωσε ότι ο σύνδεσμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιώντας όλες τις δημοκρατικές οδούς, όπως έκαναν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να κάνουν με δράσεις, συναντήσεις και αλληλεγγύη στις υποθέσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πηγή: ΓΤΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα