Χωρίς αποτέλεσμα τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας στην Κύπρο

Η μεγάλη πλειοψηφία των νέων 15-34 ετών τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων, δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμιά βοήθεια για να βρουν εργασία από τα Επαρχιακή Γραφεία Εργασίας, σύμφωνα με την ενότητα «Νέοι στην αγορά εργασίας», που αποτελεί μέρος της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού 2016 και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το β` τρίμηνο του 2016, το 88,6% των απασχολουμένων ατόμων ηλικίας 15-34 δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία βοήθεια από το Επαρχιακό Γραφείο

Εργασίας για να βρουν εργασία. Το 6,6% δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για κενές θέσεις εργασίας, το 4,5% δήλωσαν ότι τοποθετήθηκαν σε πρόγραμμα εργασίας (ΑΝΑΔ), ενώ το 0,3% δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια άλλη βοήθεια.

Το 83,7% των ανέργων ατόμων ηλικίας 15-34 δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία βοήθεια από το Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας για να βρουν εργασία. Το 12,9% δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για κενές θέσεις εργασίας, το 1,9% δήλωσαν ότι τοποθετήθηκαν σε πρόγραμμα εργασίας (ΑΝΑΔ), ενώ το 1,5% δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια άλλη βοήθεια.

Το 99,1% των αδρανών ατόμων ηλικίας 15-34 δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία βοήθεια από το Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας για να βρουν εργασία. Το 0,5% δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για κενές θέσεις εργασίας, ενώ το 0,4% δήλωσαν ότι τοποθετήθηκαν σε πρόγραμμα εργασίας (ΑΝΑΔ).

Σε σχέση με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από υπαλλήλους για εξεύρεση της τωρινής κύριας εργασίας τους, το 19,3% των υπαλλήλων ηλικίας 15-34 δήλωσαν τις αγγελίες στα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο ή αλλού ως τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν για εξεύρεση της τωρινής τους κύριας εργασίας.

Το 43,2% δήλωσαν τους συγγενείς, φίλους ή άλλες γνωριμίες, το 2,8% δήλωσαν το Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας, το 6,1% δήλωσαν το ιδιωτικό γραφείο εργασίας, το 2,3% δήλωσαν τα ιδρύματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης (π.χ. κολέγιο, πανεπιστήμιο, ΑΑΝΑΔ), το 21,9% δήλωσαν την απευθείας αίτηση για πρόσληψη στον εργοδότη, το 0,7% δήλωσαν ότι ο εργοδότης επικοινώνησε απευθείας μαζί τους, ενώ το 3,7% δήλωσαν άλλη μέθοδο (π.χ. κατάλογος διοριστέων) ως τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν προς εξεύρεση της τωρινής κύριας εργασίας τους.

Το 41,8% ασκούν καθήκοντα ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο

Το 41,8% των εργαζομένων ατόμων ηλικίας 15-34 δήλωσαν ότι το μορφωτικό τους επίπεδο αντιστοιχεί στα καθήκοντα της τωρινής κύριας εργασίας τους σε μεγάλο βαθμό. Το 22,0% δήλωσαν σε κάποιο βαθμό, το 14,1% δήλωσαν πολύ λίγο ενώ το 22,1% δήλωσαν ότι το μορφωτικό τους επίπεδο δεν αντιστοιχεί καθόλου στα καθήκοντα της τωρινής κύριας εργασίας τους.

Η ενότητα σχετικά με τους «Νέους στην αγορά εργασίας» αποτελεί μέρος της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού 2016 και καλύπτει μόνο την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, δηλαδή το 2° τρίμηνο. Η ενότητα αυτή διεξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 και αφορά μόνο τα άτομα ηλικίας 15 – 34 ετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα