Χιλιάδες στις υποδομές, μονάδες στην κορυφή

Ποδόσφαιρο- μανία επικρατεί στην Κύπρο, καθώς χιλιάδες κάθε ηλικίας ασχολούνται με τον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη. Ο αριθμός των παιδιών που εισήλθαν στις ακαδημίες έχει εκτοξευτεί.


Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πάνω από 10.000 παιδιά. Αριθμός που αφορά τα πρωταθλήματα υποδομών της ΚΟΠ

και τα Grassroots. Ποσοστό αρκετά μεγάλο, σύμφωνα με τον πληθυσμό, ή και το ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, στα πρωταθλήματα των Grassroots αγωνίζονται 522 ομάδες, οι οποίες προέρχονται από 123 σωματειακές και ιδιωτικές ακαδημίες. Υπάρχουν φυσικά και ιδιωτικές ακαδημίες που δεν συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας απλά φιλικούς αγώνες ή τουρνουά. Στα πρωταθλήματα υποδομών της ΚΟΠ, στην κατηγορία των Παίδων ( Κ14, Κ15, Κ16 και Κ17) υπάρχουν άλλες 80 ομάδες, ενώ στην κατηγορία των Νέων άλλες 44 ομάδες, συνολικά 122.

Η ποδοσφαιρική βιομηχανία των δυο αυτών κατηγοριών χωρίζεται στα θετικά και αρνητικά. Το όφελος είναι ότι όλος αυτός ο πληθυσμός ασχολείται με τον αθλητισμό και βρίσκεται μακριά από ο,τιδήποτε άλλο. Οι περισσότερες ομάδες παράγουν τους αυριανούς φιλάθλους τους. Γενικά, κινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό η βιομηχανία του ποδοσφαίρου, με τις ομάδες να έχουν έσοδα αλλά και σαφώς έξοδα.

Οι περισσότεροι από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές ξεκινούν με όνειρο να κάνουν καριέρα στη 1η κατηγορία. Αλλά για τους χιλιάδες «υποψήφιους», οι θέσεις είναι ελάχιστες.

Παραθέσαμε τα πιο πάνω στοιχεία για τα τμήματα υποδομής, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας του CIES Football Observatory, μεταξύ 31 ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ για τον χρόνο που αγωνίζονται ξένοι ή κοινοτικοί ποδοσφαιριστές στις ομάδες. Τα αποτελέσματα δείχνουν την ξενομανία που επικρατεί στην Κύπρο, που μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα μας είδε τους αλλοδαπούς παίκτες να παίρνουν το 80% του συνολικού χρόνου στο γήπεδο. Και τις ομάδες μας να βρίσκονται στη κορυφή της λίστας. Έξι στις πρώτες 11 θέσεις, οκτώ στην εικοσάδα. Ο Απόλλωνας φιγουράρει στην πρώτη θέση, με ποσοστό 98,9%, στην 2η θέση η Ανόρθωση με 95.3%, και στην 3η θέση η ΑΕΚ με 91.5%. Στην 6η θέση ο ΑΠΟΕΛ με 88%, στην 8η θέση η Πάφος με 87%, στην 11η θέση η ΑΕΛ με 85%, στην 13η θέση ο Ερμής με 84,7%, στην 19η θέση η Δόξα με 81,4%, στην 25η θέση η Ομόνοια με 78,8%, στην 34η θέση ο Άρης με 76,4%, στην 39η θέση ο Εθνικός Άχνας με 75,2%, στην 40η θέση η Ν.Σαλαμίνα με 74,6% και στην 46η θέση η Αλκή με 73%.
Αυτή είναι η εικόνα του ποδοσφαίρου μας στην Α` κατηγορία, σε ό,τι αφορά την χρησιμοποίηση ξένων ή κοινοτικών ποδοσφαιριστών, όταν πέραν των 10.000 νέων καθημερινά ασχολούνται στην Κύπρο με το ποδόσφαιρο. Σαφώς, η χρησιμοποίηση ξένων ή κοινοτικών ποδοσφαιριστών έχει βοηθήσει αφάνταστα τις ομάδες σε σωματειακό επίπεδο να έχουν επιτυχίες στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη αποδυνάμωσε τον ντόπιο ποδοσφαιριστή και έχει αρνητικές συνέπειες στην Εθνική ομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα