Χιλιάδες κόσμου απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο

Οι αριστεροί σύμμαχοι της Κούβας και ο ανώτατος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον στην Αβάνα συμμετείχαν μαζί με μεγάλο πλήθος Κουβανών σε εκδήλωση χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο που απεβίωσε την Παρασκευή, στα 90 του χρόνια.

Επιφωνήματα "Βίβα Φιντέλ!" αντηχούσαν καθώς δεκάδες χιλιάδες Κουβανών συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Ελευθερίας χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κάστρο. "Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!" φώναζαν. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον ιδεολογικό του σύμμαχο, τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς εξελισσόταν η

τελετή.

"Το να ζυγίσει κανείς την επιτυχία ή αποτυχία του οικονομικού μοντέλου της Κούβας χωρίς να συνυπολογίσει το εγκληματικό (αμερικανικό) εμπάργκο που κράτησε πάνω από 50 χρόνια, είναι καθαρή υποκρισία", είπε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Ομπάμα δεν θα στείλει προεδρική αντιπροσωπεία στην Αβάνα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπευθούν από τον Τζέφρι Ντε Λαουρέντις, ανώτατο διπλωμάτη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, και τον Μπεν Ρόουντς, συνεργάτη του Ομπάμα ο οποίος αντιπροσώπευσε τις ΗΠΑ στους 18 μήνες που κράτησαν οι κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση των δύο χωρών.

Πολλοί ηγέτες της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, μεταξύ των και ο Μαδούρο καθώς και ο βολιβιανός Πρόεδρος Εβο Μοράλες, ταξίδεψαν στην Κούβα για να συμμετάσχουν στην τελετή στον ίδιο χώρο που κάποτε ο Κάστρο ενέπνεε τα πλήθη με μαραθώνιας διάρκειας ομιλίες.

Οι Αφρικανοί ηγέτες συμπεριλάμβαναν τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος απέτισε προσωπικό φόρο τιμής. Ο Νέλσον Μαντέλα είχε ευχαριστήσει επανειλημμένα τον Κάστρο για τις προσπάθειές του να βοηθήσει στην ανατροπή του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.

"Ο Φιντέλ δεν ήταν απλώς ηγέτης σας. Ηταν ηγέτης μας και ηγέτης όλων των επαναστατών. Τον ακολουθούσαμε, τον ακούγαμε και προσπαθούσαμε να τον μιμηθούμε", είπε σε δημοσιογράφους ο Μουγκάμπε καθώς έφθανε στην Αβάνα.

Η Κίνα έστειλε τον αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο, ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Ζινπινγκ επισκέφθηκε την κουβανική πρεσβεία στο Πεκίνο για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μετέβη στην Κούβα, αλλά περιέγραψε τον Κάστρο ως "αληθινό φίλο της Ρωσίας".

Αυτοκινητοπομπή θα μεταφέρει την τέφρα του Κάστρο από την Αβάνα σήμερα στην ανατολική πόλη Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου θα αποτεθεί - σε μια αντίστροφη πορεία από αυτήν που ακολούθησε με τον επαναστατικό στρατό όταν ανέτρεψε τον Φουλγκένσι Μπατίστα το 1959.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα