Ιταλία: Το δημοψήφισμα ίσως φέρει προβλήματα στις τράπεζες

Οι ταλαιπωρημένες τράπεζες της Ιταλίας μπορεί να είναι θύματα του αποτελέσματος του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου αν αυτό προκαλέσει κυβερνητική κρίση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντζι έχει απειλήσει πως θα παραιτηθεί αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την συνταγματική μεταρρύθμιση

που προτείνει, κάτι που πιθανόν θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια και θα ανησυχήσει τις χρηματαγορές, οι οποίες μπορούν να δυσκολέψουν τα πράγματα για τους δανειστές στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.

Οι Ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποδυναμωθεί από την βαθιά ύφεση που έχει αφήσει πίσω της προβληματικά δάνεια της τάξης των €356 δισεκατομμυρίων, χρειάζονται τουλάχιστον €20 δισεκατ. κεφάλαια τους προσεχείς μήνες για να καλύψουν τις ζημιές τους από καινούριες διαγραφές χρεών και προγραμματισμένες διαθέσεις προβληματικού χρέους.

Οι κεφαλαιουχικές ανάγκες μπορεί σχεδόν να διπλασιαστούν αν οι τράπεζες προσπαθήσουν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τα λεγόμενα «μάλλον απίθανο να πληρωθούν» δάνεια και τα «εκπρόθεσμα» δάνεια στο 40% που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον αδύναμο κρίκο την Monte dei Paschi di Siena.

Οι συνολικές προβλέψεις των Ιταλικών τραπεζών αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 27,5% της αξίας αυτών των δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο συμβουλευτικός οίκος PwC προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα «μάλλον αδύνατον να πληρωθούν» δάνεια πιθανόν να μετατραπούν σε «κόκκινα δάνεια» αν δεν γίνει κατορθωτό να γίνουν εξυπηρετούμενα εντός ενός χρόνου.

Η αβεβαιότητα πριν την ψηφοφορία της Κυριακής έχει εμποδίσει την Monte dei Paschi από το να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής την σταθερή δέσμευση επενδυτών για συγκέντρωση μετρητών της τάξης των €5 δισεκατ. που χρειάζεται για να συνεχίσει αυτό το χρόνο χωρίς να κινδυνεύει με κλείσιμο.

Πηγές έχουν σημειώσει ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της η UniCredit, η τράπεζα με τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στην Ιταλία, θα περιμένει μέχρι τον Φεβρουάριο το υ2017 προτού να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μέχρι και €13 δισεκατ. στο πλαίσιο έκδοσης μετοχών.

Η UniCredit, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία εκτός Ιταλίας, αναμένεται να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις όποιες αναταραχές της χρηματαγοράς, αλλά η Banc Carige, η Popolare di Vicenza και η Veneto Banca καταβάλλουν επίσης προσπάθειες να ξεφορτωθούν κακά δάνεια και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια νίκη του «Όχι» θα παρεμπόδιζε τυχόν προσπάθειες τους να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα